Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Οδός μαρτυρίου» η ημιτελής Ιόνια

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
19 Απριλίου 2017 / 11:29

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Επιτακτική είναι η ανάγκη της όσο το δυνατόν πιο σύντομης παράδοσης στην κυκλοφορία του τμήματος Αντίρριο-Κλόκοβα, μήκους 10 χλμ., της Ιόνιας Οδού, κάτι που αποδείχθηκε με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο κατά την επιστροφή των εκδρομέων προς τη νότια Ελλάδα τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.

Η αυξημένη ροή κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με τη μετάβαση από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου σε μία, δημιούργησαν «το φαινόμενο του μπουκαλιού», με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές οχημάτων, που σε κάποια στιγμή ξεπέρασαν τα 10 χλμ., από το ύψος της Γαβρολίμνης μέχρι το τούνελ της Κλόκοβας, με καθυστερήσεις που έφτασαν ακόμη και τις δύο ώρες.
Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται από το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα και παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών της Τροχαίας, ήταν αδύνατον να εξομαλυνθεί η κατάσταση μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν και άρχισε να παρατηρείται μείωση του όγκου της κυκλοφορίας. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν εκ νέου από χθες το μεσημέρι, με τα οχήματα να μπλοκάρουν στον κόμβο της Ρίζας, αν και η κίνηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με αυτή της Δευτέρας.
Το παρήγορο είναι πως δεν υπήρξαν χειρότερες καταστάσεις, καθώς πολλοί οδηγοί μπλόκαραν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κίνηση των οχημάτων της Νέας Οδού, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής.
Το μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων κατά την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα αμαύρωσε την εικόνα του νέου αυτοκινητοδρόμου, αν και μάλλον ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο τι θα συμβεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η αναφορά του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά την παράδοση του νέου τμήματος στην κυκλοφορία τη Μ. Τετάρτη. «Ήταν πραγματικά μία υπερπροσπάθεια σε ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι του έργου στις σήραγγες της Κλόκοβας. Κατάφεραν να φτιάξουν και τη σήραγγα της Ρίζας και να είναι έτοιμη, αλλά κάποιοι λειτουργοί από το δικαστικό σώμα δεν έτρεξαν τόσο γρήγορα, όσο έτρεξε ο τεχνικός κόσμος. Άρα το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των δύο σηράγγων δεν είναι έτοιμο, λόγω της καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν και στον κόμβο Αμφιλοχίας, λόγω της αυξημένης κίνησης από Πρέβεζα και Λευκάδα, ωστόσο δεν ήταν τόσο έντονα όσο στην περιοχή της Κλόκοβας. Η εξήγηση έχει να κάνει με το ότι στο βόρειο άκρο του άξονα κινούνται λιγότερα οχήματα, όσο όμως κατεβαίνουμε προς τα νότια, αρχίζουν να προστίθενται οχήματα από περισσότερες περιοχές (Ιόνια Νησιά, από Άρτα, από Αμφιλοχία, από Αγρίνιο κ.λπ). Πλησιάζοντας προς την Κλόκοβα, έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό οχημάτων λόγω της επιστροφής.
Το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα μήκους 10 χλμ., παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο τμήματα αυτοκινητόδρομων. Άρα, όποιος έρχεται από Ρίο ή έρχεται από Μεσολόγγι, πέφτει από τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο στην παλιά εθνική. 'Ετσι, ο συνωστισμός στην Κλόκοβα, προκλήθηκε λόγω της πολύ μεγάλης συσσώρευσης αυτοκινήτων, που ενώ κινούνταν άνετα στην Ιόνια, όταν πλησίαζαν προς Αντίρριο πλήθαιναν και «κόλλαγαν». Και όσο μεγάλωνε ο όγκος των αυτοκινήτων, τόσο πιο δύσκολα μπορούσε ο παλιός δρόμος να τους διοχετεύσει στην Ολυμπία, δημιουργώντας «έμφραγμα».
Όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο μεγάλωνε η ουρά των αυτοκινήτων και αυτό οφείλεται στην ανικανότητα της παλιάς εθνικής να διαχειριστεί τόσα οχήματα. Αν στην Ιόνια μπορούν να κινηθούν για παράδειγμα 1.000 αυτοκίνητα ανά ώρα άνετα, στην παλιά εθνική ο αριθμός αυτά μειώνεται σε λιγότερο από το μισό, όχι μόνο λόγω διατομής, αλλά και λόγω μειωμένης ταχύτητας.
 
ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Το μποτιλιάρισμα στην Ιόνια Οδό έγινε αφορμή και πολιτικού σχολιασμού, με το Ποτάμι να αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση και να ζητάει τουλάχιστον μια συγγνώμη προς τους οδηγούς.
«Η κυβέρνηση πριν μία εβδομάδα προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες στην προσπάθειά της να πείσει ότι προχωράει τα μεγάλα έργα. Όταν, όμως, ένα έργο παραδίδεται στην κυκλοφορία χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, το αποτέλεσμα είναι προφανές: η ταλαιπωρία που έζησαν χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες οχημάτων που πέρασαν από την Ιονία οδό, η οποία από τρεις λωρίδες γινόταν απροειδοποίητα μία, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι πολύωρες καθυστερήσεις με ουρές χιλιομέτρων. Το λιγότερο που οφείλει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει τουλάχιστον μια συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της ελαφρότητάς της. Η ευθύνη είναι όλη δική της», αναφέρει η ανακοίνωση.