Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάρκο πολιτισμού και άθλησης με 2,5 εκ. ευρώ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
11 Απριλίου 2017 / 17:02

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Από ένα σημείο που ρήμαζε από τη χρόνια εγκατάλειψη, σε ένα πρότυπο ανοιχτό πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού φιλοδοξεί να μετατρέψει η δημοτική αρχή την έκταση των πρώην στρατιωτικών φυλακών στην παραλίμνια περιοχή.

Φιλοδοξία που έχει πλέον στέρεες βάσεις, καθώς μετά την παραχώρηση της έκτασης των 22 στρεμμάτων στον δήμο Ιωαννιτών τον περασμένο Δεκέμβριο, εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση 2.5 εκ. ευρώ.
Η διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ενέκρινε την πρόταση του δήμου «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων», η οποία είχε υποβληθεί τον Αύγουστο του 2016 από τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, και Τεχνικών Υπηρεσιών.
Από μια πληθώρα προτάσεων που υποβλήθηκαν από όλη την Ελλάδα στο τομεακό πρόγραμμα, σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, η πρόταση του δήμου κατατάχθηκε στην 6η θέση με βάση μια πολυκριτηριακή συγκριτική αξιολόγηση, και πήρε «πράσινο φως» για την υλοποίηση της.
Επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη ενός πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για τη βέλτιστη αξιοποίηση και προστασία του χώρου Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου που αφορά τον διαγωνισμό είναι 18 μήνες και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι 29 μήνες.
Σκοπός της παρέμβασης είναι η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξή τους, φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και βιωματικά εργαστήρια δραστηριοτήτων (π.χ. εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού–λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.). Μέρος τους θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία αναψυκτηρίου και info kiosk, καθώς και για αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους.
Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, υπαίθριου σινεμά, ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής. Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ. για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ., διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.
 
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, δηλώνοντας πως ο δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στη μελέτη και λέγοντας πως είναι πολιτική επιλογή το να προκηρυχθεί ένας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνσμός προσχεδίων.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος αποκτά χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ‘κουμπώνει’ με τη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας και συμπλήρωσε πως «δεν αρκεί να παραχωρείται ένας χώρος, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ένα σχέδιο αξιοποίησης».
Όπως ανέφερε, στόχος της παρέμβασης είναι να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στη λίμνη, εκφράζοντας την ικανοποίηση για το ότι μια κυρίαρχη πολιτική και στρατηγική επιλογή, η αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου, αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. «Στις πολιτικές μας έχουμε πλέον ορατά αποτελέσματα», κατέληξε.