Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γέμισε οριστικά ο ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Και τώρα;

ΗΜΕΡΑ
03 Απριλίου 2017 / 16:05

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ο,τι απευχόταν η δημοτική αρχή και ό,τι ήταν αναπόφευκτο να γίνει, συνέβη την Παρασκευή και βάζει το νησί σε νέους μπελάδες. Το μικρό κύτταρο που είχε ετοιμαστεί στο ΧΥΤΑ Σκοπού για τα απορρίμματα που θα παρήγε το νησί, μέχρι την έναρξη της ενδιάμεσης φάσης, γέμισε πλήρως και πλέον δεν μπορεί να δεχτεί άλλα απορρίμματα.

Η είδηση, αν και αναμενόμενη, σκορπά νέα ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές που βλέπουν και πάλι το νησί σε αδιέξοδο.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής κατοίκων και επιχειρηματιών του Καλαμακίου αρνούνται ότι έχουν κλείσει τις πόρτες του ΧΥΤΑ ή ότι εμποδίζουν τη διέλευση των απορριμματοφόρων. Απεναντίας υπενθυμίζουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε πριν από μερικές ημέρες στον Κάναλο, και στην οποία, εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, συμμετείχαν εκπρόσωποι των οδηγών ραδιοταξί, των ξενοδόχων, του Δήμου και του Επιμελητηρίου. Εκεί είχε κλειστεί συμφωνία πως, το κύτταρο θα δεχόταν όσα σκουπίδια επέτρεπε η μικρή του χωρητικότητα και, στο μεταξύ, ο Δήμος θα είχε βρει τοποθεσία για τα υπόλοιπα απορρίμματα που θα παράγονταν μέχρι να ξεκινήσει η μονάδα στο Λίβα αλλά και όσα θα είχαν μείνει στους δρόμους του νησιού. “Ήρθε λοιπόν που αυτό το κατ’ ευφημισμόν κύτταρο γέμισε -και ας μην σχολιάσουμε με τι είδους απορρίμματα γέμισε”, λέει χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής Καλαμακίου, Νίκος Κεφαλληνός. “Ούτε κλείσαμε το ΧΥΤΑ ούτε κάναμε κάτι άλλο. Απλά το κύτταρο που για μένα ήταν ένα έκτρωμα, γέμισε και δεν το αναφέρει κανείς γιατί άλλα είχαν πει στον κόσμο οι αρχές”, καταλήγει.
Η εξέλιξη αρχή έρχεται ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα και μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι πρώτες εκδηλώσεις, τα θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα και έθιμα του νησιού μας, από τα οποία, μεταξύ άλλων, προσδοκούμε προσέλκυση επισκεπτών. Ο Δήμος δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για τις επόμενες κινήσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται άμεσα για να δοθούν απαντήσεις.
 
Νέα συνάντηση στην Αποκεντρωμένη 
Προχθές πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση του Δημάρχου, και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, , με το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, , στην Πάτρα όπου συζήτησαν σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης του Λίβα. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο η συζήτηση αφορούσε κυρίως τις παρεμβάσεις δασικού χαρακτήρα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, ενημερώθηκε από τον κ. Κολοκοτσά και τον κ. Τσίπηρα για τα απαραίτητα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου και πλέον ζητείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει σε παρεμβάσεις, ίσως και να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση και να μην κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο Γ.Γ. διαβεβαίωσε ότι οι παρεμβάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών θα γίνουν και πως οι δέουσες ενέργειες προχωρούν κανονικά. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τι αναμένεται να συμβεί με την εκπνοή, από προχθές, της νέας προθεσμίας που είχε θέσει ο Δήμος για την αποκομιδή των σκουπιδιών από όλο το νησί και που βέβαια δεν τηρήθηκε ούτε αυτή.
 
Αύριο στο Δικαστήριο
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη 4 Απριλίου εκδικάζεται η υπόθεση παραπομπής του Δήμου για παράνομες ενέργειες στο ΧΥΤΑ, αφού για πολλούς μήνες τα απορρίμματα ρίπτονταν εκτός κυττάρων, σύμφωνα άλλωστε με σχετική έκθεση του ΚΕΠΠΕ. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ακροαματική διαδικασία και πολύ περισσότερο η απόφαση σε περίπτωση που είναι καταδικαστική, θα δρομολογήσει σειρά εξελίξεων.