Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δάνειο ενός δισ. ευρώ στη Fraport για τα ελληνικά αεροδρόμια

αεροδρόμια
27 Μαρτίου 2017 / 17:33

ΑΘΗΝΑ. Χρηματοδότηση, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, υπέγραψε με τη Fraport Greece κοινοπραξία πέντε κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, με στόχο τη στήριξη τής εταιρείας για την 40ετή παραχώρηση των περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων.

Στη κοινοπραξία μετέχουν οι Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης-BSTDB με έδρα τη Θεσσαλονίκη (62,5 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης-ΕBRD (186,7 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων-ΕΙB (280,4 εκατ. ευρώ) και το International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), βραχίονας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το IFC θα παρέχει επίσης στη Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παρευξείνιας, από το συνολικό δάνειο, τα 280,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Ο Αλεξάντερ Ζίνελ, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, σχολίασε: «Η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Όμιλου Κοπελούζου. Το ελληνικό κράτος μας έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν "πύλες" για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή».