Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έχει λαμβάνειν ο Δήμος από την κατάχρηση των Ηλεκτρικών

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
09 Μαρτίου 2017 / 09:19

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. «Ζεστό» χρήμα θα εισρεύσει στα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, καθώς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που έχει λαμβάνειν από τέλη που καταχράστηκαν οι ηλεκτρικές εταιρείες Energa και Hellas Power.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία γράφτηκε ο επίλογος στην υπόθεση Energa-Hellas Power, από τα δεσμευθέντα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, ποσό ύψους 52.206.263 ευρώ που προέρχεται από το ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα) θα πρέπει να διατεθεί άμεσα στο δημόσιο, ενώ θα αποδοθούν άμεσα στους δήμους τα τέλη ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, που είχαν παρακρατηθεί παράνομα την περίοδο 2011-2012.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η απόδοση 5.992.040 ευρώ στο δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ το δικαστήριο διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες, από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση των χρημάτων αυτών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι με την καθαρογραφεί της απόφασης το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα.
Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι το ποσό που θα απομείνει, θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε αφού προσκομίσουν τίτλους εκτελεστότητας ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να διατεθεί σε αυτούς.
Ο δήμος Ιωαννιτών έχει λαμβάνειν το ποσό των 241.083 ευρώ, που αντιστοιχεί σε δημοτικά τέλη τα οποία είχαν εισπράξει η Energa και η Hellas Power μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να δώσουν το αναλογούν ποσό στον δήμο ως όφειλαν. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία του δήμου θα εισηγηθεί στη δημοτική αρχή να εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα και να καταθέσει αγωγή διεκδικώντας τόκους επί του κεφαλαίου, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.
Για τα οικονομικά των περισσότερων δήμων, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποτελεί βαθιά ανάσα, καθώς θα μπει στα δημοτικά ταμεία «ζεστό» χρήμα και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ. Για τον δήμο Ιωαννιτών, βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο, καθώς έχει γεμάτα τα ταμεία του και την ευχέρεια να διαχειριστεί ένα σημαντικό πλεόνασμα, ωστόσο η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση, καθώς θα δει να διαγράφεται ένα σημαντικό ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε δράσεις με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη, από τη στιγμή που πρόκειται για χρήματα από ανταποδοτικά τέλη.
Ένα θέμα, βέβαια, που τίθεται, έχει να κάνει με το ότι δόθηκε σε αυτές τις εταιρείες το δικαίωμα είσπραξης δημοσίου χρήματος, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν τους τελικούς αποδέκτες.