Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξάρθρωση σπείρας τοκογλύφων

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
06 Μαρτίου 2017 / 13:45

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Κύκλωμα με 10 μέλη θησαύριζε «σπάζοντας» επιταγές για λογαριασμό πολιτών που είχαν ανάγκη από χρήματα. Η εξάρθρωσή του μεγάλη επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Την ανάγκη δεκάδων πολιτών και στην Ήπειρο εκμεταλλεύονταν εδώ και αρκετό καιρό ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφίας, τα μέλη του οποίου αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη «σπάζοντας» επιταγές και δανείζοντας στα θύματά τους χρήματα με υψηλά επιτόκια.
Η Ασφάλεια Ιωαννίνων βρέθηκε στα ίχνη της και μετά από ευρεία επιχείρηση συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα έξι από τα 10 μέλη της, ανάμεσα στα οποία και ο «εγκέφαλός» της! Στα χέρια των αστυνομικών έπεσε και η «λεία» του κυκλώματος, περίπου 1 εκατ. ευρώ σε διάφορα νομίσματα, λίρες, χρυσό και επιταγές.
Πληροφορίες για τη δράση της έφτασαν τυχαία στ’ αυτιά του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Ασφάλειας Ιωαννίνων Β. Μουσελίμη, ο οποίος αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα πιάνοντας τελικά… λαυράκι!
Μετά από ενδελεχή έρευνα της υπηρεσίας αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 μελών της και στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε Γιάννενα, Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας, ουσιαστικά εξαρθρώθηκε, με τη σύλληψη έξι μελών της. 
Πρόκειται για τον 65χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, τέσσερις Έλληνες και έναν 34χρονο Βούλγαρο, οι οποίοι ήταν κεντρικοί βραχίονες. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατ’ επάγγελμα τοκογλυφίας και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Ως μέλη του κυκλώματος ταυτοποιήθηκαν άλλοι τρεις συμπατριώτες μας ένας 44χρονος Πακιστανός, καθώς και ένας 61χρονος οι οποίοι αναζητούνται.
Το βασικό χαρακτηριστικό της δράσης της σπείρας των τοκογλύφων ήταν ότι «έσπαγαν», δηλαδή προεξοφλούσαν τραπεζικές επιταγές για λογαριασμό των θυμάτων τους. Πιο αναλυτικά, αφού εντόπιζαν πολίτες, κυρίως επιχειρηματίες, που είχαν άμεση ανάγκη για ρευστό, τους δάνειζαν χρηματικά ποσά παρακρατώντας ως εγγύηση μεταχρονολογημένες επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, τις οποίες εξαργύρωναν στη συνέχεια άλλα μέλη του κυκλώματος από τράπεζες. Κάπως έτσι, αποκόμιζαν ως τόκο μεγάλα κέρδη! Το επιτόκιο που χρέωναν δεν ήταν σταθερό, αλλά κυμαίνονταν ανάλογα με την περίπτωση.
Η έρευνα της Αστυνομίας στο σπίτι του 65χρονου αρχηγού στο Πικέρμι της Αττικής εντόπισε δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ασανσέρ, τα οποία περιείχαν 605.000 ευρώ, 66.022 δολάρια ΗΠΑ, 8.760 λίρες Αγγλίας, τέσσερις ράβδους και ένα φύλλο χρυσού, μία πλάκα χρυσού βάρος ενός κιλού, 100 χρυσές λίρες, 50 pesos, τέσσερα χρυσά νομίσματα, ένα χρυσό μενταγιόν, τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα.