Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν πάει άλλο με τα σκουπίδια

ΗΜΕΡΑ
17 Φεβρουαρίου 2017 / 11:29

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Μαχητικό, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και με επεισοδιακό επίλογο ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σολωμού.

Με κεντρικό σύνθημα «δεν πάει άλλο», οι συγκεντρωμένοι αφού κλείδωσαν με λουκέτα και τις δύο πόρτες του Δημαρχείου από νωρίς το πρωί, ζητούσαν κατ’ επανάληψη να εμφανιστεί ο Δήμαρχος ή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να τους επιδώσουν νέο ψήφισμα. Αν και δεν εμφανίστηκε κανείς, το πλήθος παρέμεινε στη θέση του και με συνθήματα, τραγούδια και πανό, ζητούσε να δοθεί άμεσα λύση. Μικροί και μεγάλοι έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν κόσμια αλλά μαχητικά την οργή και την αγανάκτησή τους, ενώ τα σχολεία έδωσαν στη συγκέντρωση ακόμη πιο ζωντανό και μαχητικό χαρακτήρα. Εκπρόσωποι από όλους τους φορείς και τους Συλλόγους έδωσαν δυναμικό «παρών», ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανείς από το Δήμο για να δώσει απαντήσεις και, κυρίως δεσμεύσεις. Ετσι, με αφορμή την παρότρυνση κάποιων θερμόαιμων, μια ομάδα από τους συγκεντρωμένους έσπασε την κύρια είσοδο του δημαρχείου, με δυνατές κλωτσιές, θρυμματίζοντάς την. Στο κτίριο ασφαλώς δεν ήταν κανείς κι έτσι η κίνηση αυτή ήταν μάλλον άστοχη. Στη συνέχεια το πλήθος μετακινήθηκε προς την Περιφέρεια και επέδωσε το ψήφισμά του και τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή μετέβη στις εγκαταστάσεις του ΦοΔΣΑ για να λάβει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκτόνωση της κρίσης.
 
Μαζική συμμετοχή
 
Η κινητοποίηση της Τετάρτης είχε προαναγγελθεί μόλις λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα αλλά φαινόταν πως η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη, από την ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα σε κάθε Ζακυνθινό, μικρό και μεγάλο. Ετσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήδη από τις 10:30 το πρωί είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος στην πλατεία Σολωμού, μπροστά από το Δημαρχείο, ενώ όσο περνούσε η ώρα, ο αριθμός των συγκεντρωμένων αυξανόταν σταθερά.
Παρόντες ήταν όλοι οι φορείς, παραγωγικοί και μη, αλλά και εκπρόσωποι Συλλόγων, που είχαν και την πρωτοβουλία αυτής της μορφής κινητοποίησης. Ετσι, στην πλατεία Σολωμού βρίσκονταν μέλη του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού, Οδοντιατρικού, Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου, των Συλλόγων Ξενοδόχων, του Συλλόγου δασκάλων και πολλοί ακόμη. Μαζί τους ήταν μέλη κάθε επιστημονικού κλάδου, ανήκοντες σε σύλλογο ή μη, Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και βέβαια πολύς ανώνυμος κόσμος.
 
Οι μαθητές έδωσαν τον παλμό
 
Το δυναμικότερο «παρών» έδωσαν ωστόσο τα σχολεία του νησιού. Τα Γυμνάσια συμμετείχαν συλλογικά και, μαζί με τις ομάδες παιδιών που λίγο-λίγο κατέφθαναν στην πλατεία, συμμετείχαν και αρκετοί από τους καθηγητές τους. Κοντά τους βρέθηκαν βέβαια και Λύκεια του νησιού.
Οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, πήραν το λόγο, ύψωσαν τη φωνή τους, δήλωσαν το θυμό και την αγανάκτησή τους. «Ηρθαμε σήμερα να δηλώσουμε ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη και τους κινδύνους που διατρέχουμε», λέει ο μαθητής του 1ου Γυμνασίου, Κώστας Σταμίρης. «Θέλουμε μια λύση και μια απάντηση από το δήμαρχο, σήμερα, τώρα, για το τι θα γίνει», λέει.
Ο πρόεδρος του 15μελούς του 3ου Γυμνασίου, Διονύσης Κούτσης, λέει πως αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν. «Τα αιτήματά μας είναι να μαζευτούν τα σκουπίδια και να ξανανοίξουν τα χειρουργεία γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Γυμνασίου, Διονύσης Λούτας «Το έχουμε ξαναπεί πως, αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, τότε θα επιστρέψουμε, δεν θα κάνουμε πίσω και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το δήμαρχο. Δεν έχουμε άλλη λύση. Το νησί μας θα καταστραφεί». Ο Θοδωρής Βίκτωρας, μέλος του 15μελούς του 1ου Γυμνασίου, ζητά να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια, αφού «δεν μπορούμε καν να φτάσουμε σχολείο. Τα αυτοκίνητα, ακόμη και τα μηχανάκια, δεν περνούν μπροστά από τους σωρούς».
Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν όλοι οι μαθητές που πήραν το λόγο στη συγκέντρωση, από κάθε τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου. Προειδοποίησαν άλλωστε ότι αν δεν δοθεί άμεσα η λύση, θα προχωρήσουν σε γενικευμένες καταλήψεις των σχολείων τους.