Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις δεξαμενές καυσίμων

Γουβιά
03 Φεβρουαρίου 2017 / 14:53

ΑΘΗΝΑ. Με θέμα την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των εταιριών ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ και ΒΡ από την περιοχή Γουβιά Κέρκυρας,

οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Η Ερώτηση

Την Τρίτη 10/1/17 τις νυχτερινές ώρες έγινε διαρροή υγραερίου στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Υγραερίων Βιομηχανικών Προϊόντων & Γενικών Επιχειρήσεων, στη περιοχή “Γουβιά” του Δήμου Κέρκυρας. Έγινε κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, διακόπηκε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα της Εθνικής Οδού Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκατάστασή της στα Γουβιά είναι υπό μεταφορά σε χώρο στη Β. Κέρκυρα, ωστόσο, το πρόσφατο συμβάν της διαρροής αναδεικνύει ότι υπάρχουν αρκετές ποσότητες υγραερίου στα Γουβιά και μάλιστα χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η διαρροή υγραερίου έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, των διερχομένων, των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στους εργαζόμενους της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που εκφράστηκε με σχετικές ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων έξω από τις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρίας.
Παρ΄ ότι μετά από σχετικό έλεγχο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.), με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας έγινε προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων.

Κίνδυνος ατυχήματος

Η παραμονή του συγκεκριμένου εργοστασίου πλησίον κατοικημένης περιοχής εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους κατοίκους και επισκέπτες. Ενδεικτικά, το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 20-30 μέτρων από οικίες και ξενοδοχεία, σε απόσταση 200 μέτρων από το Γ.Ν. Νοσοκομείο, και σε απόσταση 150 μέτρων την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Το σοβαρότερο όμως γεγονός, που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους από μία πιθανή έκρηξη, είναι ότι σε απόσταση περίπου 100 μέτρων στο απέναντι πρανές της πολυσύχναστης Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας, βρίσκονται δεξαμενές καυσίμων της ΒP με εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα υγρών καυσίμων. Η ύπαρξη και αυτών των εγκαταστάσεων εντός κατοικημένης περιοχής δημιουργεί αντίστοιχους κινδύνους με την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ από ένα πιθανό ατύχημα.

Έλεγχοι ανα τριετία

Η μεγάλη επικινδυνότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γενικότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας μας, σχετίζεται με τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας εγκαταστάσεων με επικίνδυνες ουσίες εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών (δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση από τη νομοθεσία) και με την απουσία ουσιαστικών ελέγχων των επιχειρήσεων για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης, τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας, την εργασιακή και δημόσια υγεία και ασφάλεια, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, τη μεταφορά μιας σειράς δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση, συμβάλλει στη διατήρηση αυτής της κατάστασης. Για παράδειγμα, με ΚΥΑ του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι έλεγχοι πλέον από ετήσιοι γίνονται ανά τριετία, όπως αναδείχθηκε χαρακτηριστικά από την απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο συμβούλιο της Π.Ι.Ν. Η συνεχής μείωση των κρατικών δαπανών οδηγεί σε όλο και λιγότερους ελέγχους των επιχειρήσεων για τα μέτρα ασφάλειας, ενώ και οι οποίοι έλεγχοι γίνονται δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη για τη λήψη μέτρων. Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε την πλήρη απουσία της απαραίτητης προετοιμασίας του πληθυσμού για προστασία και αντιμετώπιση ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
1.    Την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ και της BP από τον οικισμό Γουβιά Κέρκυρας;
2.    Να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση παρόμοιων επιχειρήσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών και αερίων καυσίμων εντός ή και πλησίον κατοικημένων περιοχών;
3.    Τη διασφάλιση της εργασιακής και δημόσια υγείας και ασφαλείας από ατυχήματα μεγάλης έκτασης στην Κέρκυρα και συνολικά σε κάθε περιοχή όπου είναι αναγκαίο;
 
 
 Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
 
Νίκος Καραθανασόπουλος