Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Oι ξενοδόχοι της Ρόδου κάνουν «κράτει» στις κρατήσεις!

13 Ιανουαρίου 2017 / 16:39

ΡΟΔΟΣ. Με ξέφρενο ρυθμό τρέχουν οι κρατήσεις στη Ρόδο αυτή την περίοδο, σε σημείο που πλέον ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες σκέφτονται να πατήσουν… φρένο, προκειμένου να ελέγξουν την αυξημένη ζήτηση και να αποφευχθεί το overcontracting!

Tουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, μιλούν για την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών και εύχονται η υπερζήτηση να μην επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι κρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και όλα δείχνουν σημαντική άνοδο από τις παραδοσιακές αγορές, με τη Ρόδο να είναι ανάμεσα στους κορυφαίους δημοφιλείς προορισμούς.
Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα κ. Γιώργο Μιχαλάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται πολλά χρόνια με επιτυχία στον χώρο και είναι βαθύς γνώστης του αντικειμένου, αν δεν μεσολαβήσουν άλλα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εύθραυστο προϊόν του τουρισμού, το 2017 αναμένεται να είναι μια από τις καλύτερες χρονιές του τουρισμού για την Ελλάδα και ειδικότερα για την περιοχή μας.
Σε ερώτηση της «δ» αν οι εξελίξεις στην Τουρκία, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας μας, ο κ. Γ. Μιχαλάκης δήλωσε πως κατά την εκτίμησή του, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός τουριστών που επρόκειτο να ταξιδέψει προς την γείτονα χώρα θα στραφεί προς την Ελλάδα, καθώς δεν απευθυνόμαστε στο ίδιο κοινό. «Δεν απευθυνόμαστε στην ίδια πελατεία με την Τουρκία και ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι ένα μικρό κομμάτι των τουριστών που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην γείτονα χώρα, θα στραφούν προς την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα είναι οι Γερμανοί. Οι εξελίξεις στην Τουρκία θα βοηθήσουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, οπωσδήποτε όμως η αύξηση που καταγράφεται στις κρατήσεις μας δεν οφείλεται σε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία».
Περαιτέρω σημειώνει πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανά την Ευρώπη, έχουν επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα και πλέον οι ταξιδιώτες έχουν περιορίσει τα λεγόμενα city breaks, αποφεύγοντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι το Παρίσι και το Λονδίνο. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στην Ισπανία, που όμως παραμένει δημοφιλής προορισμός, ευνοούν την Ελλάδα, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει και η Ιταλία. «Η Ισπανία, που όμως έχει ανεβάσει πολύ τις τιμές της και δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και η Ελλάδα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί αυτή την περίοδο με τρίτη την Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και μάλιστα θα ξεκινήσουμε νωρίτερα τις προσλήψεις του προσωπικού για να μπορούμε εγκαίρως να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις», δηλώνει ο κ. Γ. Μιχαλάκης.
Όπως επισημαίνει αυξημένη ζήτηση καταγράφεται από την κεντρική Ευρώπη, όπως είναι η Γερμανία και η Αυστρία, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Μεγάλη Βρετανία: «Καθημερινά έχουμε πολλά stop sales από ξενοδοχεία, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν γεμίσει για συγκεκριμένες ημέρες. Εκτιμώ ότι πολύ καλά θα εξελιχθούν και τα early bookings λόγω της έκπτωσης που έχουν. Για παράδειγμα, για τον μήνα Ιανουάριο, η έκπτωση είναι στο 20%. Επειτα, μετά τον Ιανουάριο όσοι κλείνουν μέχρι τον Απρίλιο έχουν έκπτωση 15% και πλέον όλοι τρέχουν να επωφεληθούν των εκπτώσεων. Πλέον τα ξενοδοχεία, θα αρχίσουν να περιορίζουν τις early booking κρατήσεις, προκειμένου να μην δώσουν όλα τα δωμάτια με μεγάλες εκπτώσεις. Γι΄αυτό βάζουν φρένο, ώστε να μπορέσουν να δώσουν δωμάτια και στις κανονικές τιμές καταλόγου. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, η σεζόν φέτος θα ανοίξει νωρίτερα τον Απρίλιο και εκτιμώ ότι και ο Μάιος θα πάει πολύ καλύτερα από πέρσι».
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η αύξηση των θέσεων είναι της τάξης του 19%, που σημαίνει ότι έχουν κλεισθεί από τώρα επιπλέον 3,6 εκατ. θέσεις σε σύγκριση με το 2016, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 22,45 εκατ. θέσεις. Πηγή:www.dimokratiki.gr