Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 10 Φεβρουαρίου οι δασικοί χάρτες της Κέρκυρας

Υπουργείο Περιβάλλοντος
13 Ιανουαρίου 2017 / 15:05

ΑΘΗΝΑ. Έπειτα από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία ανάρτησης των πρώτων καταρτισμένων και θεωρημένων δασικών χαρτών, όπως γνωστοποιεί

με ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Το πρώτο «πακέτο» των χαρτών, που αφορά 33 περιοχές της χώρας καλύπτοντας 46,8 εκατ. στρέμματα, θα έχει αναρτηθεί ως τις 10 Φεβρουαρίου. Έτσι, το υπουργείο εκτιμά, πως μέχρι τον επόμενο Ιούλιο θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες, που θα καλύπτουν τόσο μεγάλη έκταση της Επικράτειας.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών ανά την Επικράτεια έχει ως εξής:

Σήμερα, 13 Ιανουαρίου αναρτώνται δασικοί χάρτες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας Μεσσηνίας και Ηλείας. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα αναρτώνται οι χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία αναρτώνται όλοι οι δασικοί χάρτες, πλην των περιοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί.

Στις 20 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Έβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα.

Στις 27 Ιανουαρίου ακολουθούν χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασών Αθηνών, Γαλατσίου Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας.

Στις 3 Φεβρουαρίου ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Τέλος, στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Ανατολική Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας, Καπανδρίτι), Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

Το υπουργείο υπενθυμίζει πως με βάση το νόμο 4389 που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε., παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση κάθε ενδιαφερόμενου έχουν συσταθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) σε όλες τις περιοχές των αναρτήσεων, κυρίως στις εγκαταστάσεις των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Συνδυαστικά με τα Σημεία Υποστήριξης τίθεται σε λειτουργία μια ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή για την ψηφιακή υποβολή των αντιρρήσεων, η οποία στοχεύει στην οικονομικότερη και ορθολογικότερη και κυρίως, χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών, υποβολή και διαχείριση των αντιρρήσεων. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο (2) μήνες, με την πρόβλεψη των είκοσι (20) επιπλέον ημερών για τους μόνιμα κατοικούντες στην αλλοδαπή.