Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ… Αντίστροφη για οριστικό λουκέτο στο ΧΥΤΑ

12 Ιανουαρίου 2017 / 13:58

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ο πρόσφατος χιονιάς και οι απανωτές κακοκαιρίες ίσως μας ξεγελούν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι απτή: μένουν κάτι λιγότερο από 3 μήνες για να ξεκινήσει ανεπίσημα η νέα τουριστική περίοδος.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και οι τουριστικοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, πρωτίστως με τα σκουπίδια και δευτερευόντως με τα εκτός λειτουργίας χειρουργεία στο νησί. Όπως είναι γνωστό, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων απέστειλαν στο Δήμο προειδοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων, ενημερώνοντας πως αν δεν χρησιμοποιηθούν οι λύσεις που έχουν δοθεί στο Δήμο, θα κινηθούν νομικά. Ο Δήμος έδωσε μια μάλλον αόριστη απάντηση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους τουριστικούς παράγοντες. Και όλα αυτά ενόσω έχει απομένει μόλις μία εβδομάδα για να κλείσουν οριστικά οι πόρτες του ΧΥΤΑ έπειτα από προσεκτική και επιλεκτική χρήση του και όχι με τους ρυθμούς που ανέμενε με ανακούφιση ο Δήμος. Το αδιέξοδο είναι ορατό και, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, λύσεις υπάρχουν, αλλά διαπιστώνεται πως οι αρχές αρνούνται να τις εκμεταλλευτούν. Και οι τουριστικοί φορείς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το ανεχτούν περαιτέρω. Οι συναντήσεις εμπλεκόμενων συνεχίζονται, οι εναλλακτικές λιγοστεύουν και η υπομονή τελειώνει και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα υποδεχτεί η Ζάκυνθος τη νέα τουριστική περίοδο.
 
Οργή για την έλλειψη συνεννόησης
 
Το ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα και όχι προς όφελός μας είναι γενικά αποδεκτό. Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συνεργασίας έρχεται από όλες τις πλευρές. Από τη μια η δημοτική αρχή, ενώ έχει στα χέρια της έναν Οδικό Χάρτη που της δίνει τη λύση και τον οποίο έχει υπογράψει, οπισθοχωρεί και αρνείται να τηρήσει τα όσα αυτός περιλαμβάνει, σκορπίζοντας καχυποψία σε πολλές πλευρές. Από την άλλη, οι ίδιοι οι πολίτες αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε λύση που είναι κοντά στον τόπο κατοικία τους και ζητούν από τις αρχές να μεταφέρουν τα απορρίμματα οπουδήποτε, εκτός από την «αυλή» τους. Ετσι, το αδιέξοδο που πηγάζει πρωτίστως από την έλλειψη εμπιστοσύνης και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την ίδια τη φύση της λύσης, παραμένει.
 
Χάθηκαν η εμπιστοσύνη και η υπομονή
 
Ο χρόνος όμως κυλά. Σε λιγότερο από ένα μήνα οι ξενοδοχειακές μονάδες ξεκινούν τις τελευταίες εργασίες προετοιμασίας τους για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες της ερχόμενης τουριστικής περιόδου η οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν μία από τις πιο θετικές των τελευταίων ετών. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί οριστικά και η υπομονή έχει εξαντληθεί.
Όπως δημοσιεύσαμε στο χθεσινό φύλλο της ΗΜΕΡΑΣ, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων απέστειλαν επιστολή στη δημοτική αρχή, ζητώντας να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να υλοποιήσει τη λύση που της έχει δοθεί. «Εχουμε κάνει πολλή υπομονή, έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις που έχουν διοργανωθεί για το θέμα, έχουμε καταθέσει προτάσεις, είμαστε παντού παρόντες. Δεν πάει άλλο πια. Πρέπει να γίνει κάτι, άμεσα!», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πόλης και Αργασίου, Βίκυ Βίτσου, της οποίας πρωτοβουλία αποτελεί και η σχετική επιστολή προς τις αρχές. «Ο χρόνος δεν φτάνει για να υλοποιηθούν όσα υπόσχονται οι αρχές, ιδιαίτερα με τις τόσες διαφωνίες που εκφράζουν». 
Αυτό που διαπιστώνουν με αγωνία οι ξενοδόχοι είναι η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ αυτών που χειρίζονται το θέμα. «Αρα δεν πρόκειται για μη εύρεση λύσης αλλά για απροθυμία εφαρμογής της. Πρέπει να κάτσουν κάτω και να την υλοποιήσουν», λέει με έμφαση η κα Βίτσου.
 
«Θα πιέσουμε μέχρι το τέλος»
 
Όπως εξηγεί η κα Βίτσου, ήδη έχουν τεθεί σοβαρά ερωτήματα προς τους ξενοδόχους του νησιού για το θέμα των απορριμμάτων, αφού, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιτρέπουν πλέον στον καθένα από εμάς να δημοσιοποιήσει εικόνες που ταξιδεύουν σε χρόνο ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. «Μια πραγματικά καλή χρονιά κινδυνεύει να χαθεί, εξαιτίας αδυναμίας συνεννόησης. Ετσι κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα του νησιού. Ηδη, διακυβεύονται μεγάλα ποσά, τόσο για αποζημιώσεις των tour operators, οι οποίοι δεν παίζουν με τέτοια ζητήματα», τονίσει η κα Βίτσου.
Μέσα στα όσα σκέφτονται να κάνουν οι ξενοδόχοι είναι και να δράσουν νομικά. Ηδη έχουν συμβουλευτεί δικηγόρους για το θέμα. «Το νησί πρέπει μέσα σε δύο μήνες πρέπει να έχει καθαρίσει από σκουπίδια. Δεν ξέρω πόση πίεση χρειάζεται, αλλά εμείς θα φτάσουμε μέχρι όσο μπορούμε, μέχρι να βρεθεί λύση».
 
Ο Δήμος απαντά χωρίς… απάντηση
 
Από την άλλη μεριά ο Δήμος ανταπάντησε επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να επιληφθεί του προβλήματος των απορριμμάτων, και βέβαια υπενθύμισε την απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να κλείσει το ΧΥΤΑ χωρίς να έχει προηγουμένως μεριμνήσει για εναλλακτική. Τόνισε τη συνεργασία της δημοτικής αρχής με βουλευτή, Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη και παραδέχεται τη βοήθεια και στήριξη που έλαβε από όλους. «Οι κραυγές αγωνίας μας για άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, που επί 60 ημέρες βρίσκονται στους δρόμους, στα πλαίσια αποκατάστασης του ΧΥΤΑ του Σκοπού για λόγους δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης, δεν εισακούστηκαν. Αρκετοί έπαιξαν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των κατοίκων του νησιού μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς, αν και δεν τηρήθηκε η άμεση αποκομιδή στις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και παρά τα υβριστικά σχόλια εις βάρος μας, συνεχίζουμε εργαζόμενοι νυχθημερόν για την ενδιάμεση λύση σε κατάλληλα αδειοδοτημένο χώρο, έστω και με μίσθωση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και θα είμαστε έτοιμοι για αποκομιδή πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου», καταλήγει η επιστολή.
 
Νέα συνάντηση Καλαμακιωτών με Δήμο
 
Παρά τα όσα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, οι συναντήσεις μεταξύ εμπλεκόμενων πλευρών συνεχίζονται. Το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κατοίκων του Καλαμακίου, Τάσος Τζίμης, επισκέφτηκε το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου, όπως λέει ο ίδιος, να τους δώσει να καταλάβουν ότι «το κλείσιμο του ΧΥΤΑ σε λίγες ημέρες είναι αμετάκλητη απόφαση, ότι η ‘αποκατάσταση’ που έγινε το προηγούμενο διάστημα για να καλυφθούν τα εγκλήματα δύο ετών είναι πρόχειρη και το χώμα έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται. Το κύτταρο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να αντέξει τους τόνους απορριμμάτων της πόλης». Επίσης, επικαλούμενος και τα όσα του μετέφερε ο Διευθυντής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, για επέκταση του ΧΥΤΑ μέσα στο Σκοπό πρέπει να ξεχαστεί ως εναλλακτική.
 
ΧΥΤΑ, τέλος
 
Ο συνολικός αριθμός δρομολογίων απορριμματοφόρων που αντέχει το νέο, μικρό κύτταρο που δημιουργήθηκε, δεν ξεπερνά τα 20, το πολύ 30. Πάν από τα μισά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Από εδώ και στο εξής, αποκομιδή γίνεται μόνο από σχολεία και το Νοσοκομείο. «Το χιόνι που έπεσε και έλιωσε και η έντονη βροχή που ακολούθησε, μετακίνησαν όγκο από χώμα και απορρίμματα και ήδη ένα από τα απορριμματοφόρα που εισήλθε στο ΧΥΤΑ κόλλησε στη λάσπη πριν φτάσει στο κύτταρο και αναγκάστηκε να αδειάσει φορτίο του επιτόπου, στη μέση του δρόμου του ΧΥΤΑ. Αυτή τη στιγμή ειδικό όχημα να τα σπρώξει σε κάποια άκρη, δεν υπάρχει», λέει ο κ. Τζίμης. «Είμαστε όπως είμαστε πριν. Από την πλευρά μας τηρούμε όσα λέει ο Χάρτης για το Σκοπό, απλώς ο ΧΥΤΑ κλείνει λίγες ημέρες νωρίτερα γιατί δεν αντέχει άλλο», εξηγεί.
 
«Κακοί» σύμβουλοι
 
Η απάντηση του δήμου στον κ. Τζίμη ήταν ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις και ταλαιπωρίας από ορισμένους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους που προτείνουν τη χρήση του Σκοπού για την ενδιάμεση λύση, με επέκταση του ΧΥΤΑ ή την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ. Πάντως η πλευρά του Καλαμακίου επιρρίπτει στο Δήμο ευθύνες γιατί ορισμένοι Σύμβουλοι αρνούνται τη λύση του Γαλάρου, ή επαναφέρουν το Σκοπό όταν ξέρουν ότι δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, κάνουν λόγο για Λίβα όταν δεν υπάρχει ακόμη άδεια, μιλούν για άλλες εναλλακτικές λύσεις χωρίς να λένε ποιες είναι αυτές και πού και γενικά αντιμετωπίζουν το θέμα επιπόλαια. «Νίπτουμε τα χείρας μας. Το Καλαμάκι έκανε ό,τι μπορούσε. Τώρα ο δήμος πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά σε 15 με 20 ημέρες, να έχει βρει λύση σε χώρο, καθώς, όπως είναι ήδη επιβεβαιωμένο, στο διάστημα αυτό καταφθάνει ο εξοπλισμός και δεν θα υπάρχει χώρος να λειτουργήσει», κατέληξε ο κ. Τζίμης.