Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διοικητική αποβολή του IKOS από το «Αγροκήπιο" της Δασιάς αποφάσισε το Δημ. Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας

Δασιά
31 Ιανουαρίου 2023 / 11:03

Υδραίου: Δεν είχε δόλο το τοπικό συμβούλιο - Καλούδης: Να παραιτηθούν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη διοικητική αποβολή του IKOS από το οικόπεδο στη θέση Μαγγιώρου, το αποκαλούμενο "Αγροκήπιο" αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία του Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας. 

Στη συζήτηση του θέματος παρευρέθηκε και τοποθέτηθηκε ο Σύλλογος Προστασίας Δασιάς, ο οποίος είχε κάνει και την καταγγελία που στάθηκε αφορμή για να διαπιστωθεί η αυθαίρετη κατάληψη και χρήση του χώρου από την ξενοδοχειακή επιχείρηση, καθώς η άδεια είχε παραχωρηθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα όπως αποδείχθηκε (Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ της "Ε" από 24/1).  

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, έστειλε ωστόσο επιστολή η οποία αναγνώστηκε από το Προεδρείο, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης που είχε ως προϋπόθεση αντισταθμιστικά μέτρα, όπως καθαρισμό και περίφραξη του οικοπέδου, ώστε να αποτελέσει στη συνέχεια χώρο που θα χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάλογα με τις ανάγκες τους. 

Υδραίου: «Δεν υπήρχε δόλος»

Τόσο η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, υποστήριξαν ότι τα τέσσερα μέλη του τοπικού συμβουλίου που αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την παραχώρηση της χρήσης έκαναν λάθος ως προς την αρμοδιότητά τους. «Οι άνθρωποι έκαναν λάθος και ζήτησαν συγγνώμη, δεν είχαν δόλο, ακόμα και στη νομική ορολογία υπάρχει η "συγγνωστή πλάνη"» είπε η Μερόπη Υδραίου χαρακτηριστικά. 

Καλούδης: «Να παραιτηθούν»

Καμία δικαιολογία δεν αποδέχθηκε ο Γιώργος Καλούδης, ο οποίος μάλιστα πρότεινε να ζητηθεί η αποδοκιμασία και η πολιτική καταδίκη της απόφασης, ακόμα και η παραίτηση του τοπικού συμβουλίου. Στην πρόταση που κατέβασε η παράταξή του προς ψήφιση περιλαμβανόταν επίσης: 
- μήνυση στο IKOS 
- άμεση ανάκληση της απόφασης του τ.σ.
- σφράγισμα του χώρου με κίτρινη κορδέλα
- απαγόρευση της στάθμευσης και αποκλεισμό του χώρου με αυτοκίνητα του Δήμου.

Η πρόταση Καλούδη ψηφίστηκε από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης και την Άντζελα Ρίγγα.

Οι υπόλοιποι σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της διοικητικής αποβολής της επιχείρησης, και με την επιπλέον πρόταση του Γιώργου Καρύδη για ασφαλιστικά μέτρα, αγωγή αποζημίωσης, έκδοση πρωτοκόλλου και κάθε άλλη νομική ενέργεια προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ