Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Χρυσό» για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας στα βραβεία Best City Awards 2023

Best City Awards
18 Ιανουαρίου 2023 / 11:15

Για την πρόταση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης των Διαποντίων Νήσων που έχει ενταχθεί στον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό NESOI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΑΘΗΝΑ. Με την πρώτη θέση και το «Χρυσό» Βραβείο (GOLD) στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή» τιμήθηκε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην πρώτη του συμμετοχή στα Best City Awards. Η τελετή έγινε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, αφορμή για αυτό στάθηκε η πρόταση που είχε κατατεθεί εκ μέρους του Δήμου από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Αντιδήμαρχο, κυρία Παναγιώτα Τζάννε, στον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό NESOI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε εγκριθεί, λαμβάνοντας μάλιστα την υψηλότερη βαθμολογία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο αφορά στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση των Διαποντίων Νήσων και πιο συγκεκριμένα στην πλήρη απανθρακοποίηση των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών της Ερείκουσας και των Οθωνών, με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη «έξυπνης μαρίνας» στην νήσο του Μαθρακίου που θα διαθέτει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μικρή μονάδα αφαλάτωσης, νέο ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό καθώς και πράσινα σημεία συλλογής αποβλήτων εντάσσοντας πλέον τα Διαπόντια νησιά στο χάρτη των «πράσινων» νησιωτικών προορισμών.

Ανάμεσα στα περίπου 400 στελέχη των ΟΤΑ και επιχειρήσεων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η  Αντιδήμαρχος  Παναγιώτα Τζάννε και ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Βίκτωρας Δημουλής, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα βραβεία.

Παρόντες επίσης στα «Best City Awards 2023» που διοργανώνει για 7η χρονιά η Boussias Events, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης αλλά και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
  
Σε δήλωση της, η Δήμαρχος κ. Μερόπη Υδραίου αναφέρει:
«Ο Δήμος της εξωστρέφειας, ο Δήμος που διεκδικεί και κερδίζει βραβεία και διακρίσεις για δράσεις καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης είναι εδώ.
Είναι μια μεγάλη και σημαντική διάκριση που δεν ανήκει μόνο στη δημοτική αρχή αλλά ανήκει σε όλους μας.
Όπου αναφέρεται και ακούγεται με θετικό τρόπο ο Δήμος μας, αυτό αντανακλά και επιβραβεύει τις προσπάθειες όλων μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση ξεχώρισε για 2η φορά αφού προηγήθηκε η διάκρισή της και στο Ευρωπαϊκό βραβείο “ISLAND GAME CHANGER AWARD” στο πλαίσιο της 20ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και Πόλεων (EU Regions Week).