Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην Κέρκυρα από την ΠΙΝ

Άστεγοι
27 Δεκεμβρίου 2016 / 17:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια δομή κοινωνικής φροντίδας που θα λειτουργεί σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Κέρκυρας (περιοχή Σπηλιάς) θα παρέχει στέγη και ασφάλεια σε 200 μη δυνάμενους συμπολίτες μας.

Την ένταξη του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Κέρκυρας» στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
 
Πρόκειται για μια δομή κοινωνικής φροντίδας που θα λειτουργεί σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Κέρκυρας (περιοχή Σπηλιάς) και θα στελεχωθεί μέσω της χρηματοδοτούμενης πράξης με 12 άτομα: 2 Κοινωνικούς Λειτουργούς, 2 Νοσηλευτές, 1 γιατρό, 1 διοικητικό, 2 Εργασιακούς συμβούλους,2 άτομα βοηθητικό προσωπικό και 2 Προσωπικό καθαριότητας.
Ο χώρος είναι άμεσα προσβάσιμος και απολύτως λειτουργικός για τα ΑμεΑ. 
 
Στο πλαίσιο του ΑΚΗΑ Δήμου Κέρκυρας» θα παρέχονται, μεταξύ άλλων, οι εξής υπηρεσίες για χρονική διάρκεια 3 ετών:
- ημερήσια παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο/κλιματιζόμενο χώρο
- ατομική υγιεινή (ζεστό λουτρό) και παροχή ειδών ατομικής υγιεινής
- παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης
- παροχή ροφήματος ή και μικρογεύματος
- βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν αυτό απαιτείται
- συμμετοχή σε ατομικές ή/και ομαδικές συναντήσεις με εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου για τη διερεύνηση των αναγκών τους και τον από κοινού σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
 
Η δομή αυτή μπορεί να συνδέεται πιλοτικά με υπνωτήρια αστέγων. Πρόκειται για ενοικίαση μικρών διαμερισμάτων των 2 -3 ατόμων εντός της πόλης της Κέρκυρας για τα οποία είναι δυνατή η κάλυψη δαπανών στέγασης (ενοίκιο και τυχόν πάγιες λειτουργικές δαπάνες).
 
Στο πλαίσιο των υπνωτηρίων προβλέπεται να παρέχονται επί τριετία οι εξής επιπλέον των παραπάνω, υπηρεσίες:
- διανυκτέρευση σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο/κλιματιζόμενο χώρο
- παροχή ενός τουλάχιστον γεύματος (πρωινό/βραδινό).
 
Από τη λειτουργία της δομής θα ωφεληθούν περίπου 200 άτομα που βιώνουν την έλλειψη στέγης ή τον κίνδυνο έλλειψης στέγης και αποκλεισμού από την κατοικία, που διαβιούν σε ακατάλληλες ή/και ανεπαρκείς στεγαστικές συνθήκες και γενικότερα άτομα που αντιμετωπίζουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. 
 
Ο προϋπολογισμός του έργου για τα 3 χρόνια λειτουργίας του ΑΚΗΑ είναι 771.120€.