Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αύξηση της χρηματοδότησης ζητούμενο για τους δήμους

ΚΕΔΕ
28 Nov 2022 / 14:55

Στο επίκεντρο η καθιέρωση city tax ειδικά στις τουριστικές περιοχές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων αλλά και των ΔΕΥΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους (π.χ δημοτικός φωτισμός, δημοτικά κτίρια, σχολεία) και των αυξημένων δαπανών, η καθιέρωση του city tax ειδικά για τις τουριστικές περιοχές αλλά και το ζήτημα των επιπλέον πόρων για προσλήψεις  προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία κυριάρχησαν στο τριήμερο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Βόλο.

Για τα αποτελέσματά του ενημέρωσε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου. Όπως είπε, βασικό αίτημα παραμένει η αύξηση των πόρων για να μπορέσουν οι δήμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θέλουν στους δημότες τους αλλά και να  μπορέσουν να επεκτείνουν τα όρια  λειτουργίας τους χωρίς περιορισμούς. «Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που χτυπάει κάθε πολίτη, χτυπάει και το δήμο και δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις και μια τέτοια στενότητα που να μην μπορούμε να αναπτύξουμε στο μέτρο που θέλουμε όλες τις δραστηριότητες και λειτουργίες για να παρέχουμε τις βέλτιστες υπηρεσίες», ανέφερε η ίδια.

Όπως είπε, στο αίτημα για αυξημένη χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος θέρμανσης στα σχολικά κτίρια, δόθηκε η δέσμευση ότι η δαπάνη αυτή θα επιδοτηθεί στο 100%. Όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες θα δοθεί μερική επιπλέον χρηματοδότηση ώστε το κομμάτι της καθαριότητας στα διδακτήρια να ενισχυθεί με προσωπικό.

City tax

Στο συνέδριο αναδείχθηκε ακόμη μια φορά το ζήτημα της επιστροφής των παρακρατηθέντων στους δήμους, κάτι το οποίο αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Ειδική αναφορά έγινε κυρίως για τις τουριστικές περιοχές που διαθέτουν και λιμάνι και αεροδρόμιο, η καθιέρωση του city tax. «Θα πρέπει οι φόροι που προέρχονται από αεροδρόμιο, λιμάνι , ainbnb, από τουριστικές εν γένει μισθώσεις να υπάρχει ένα τμήμα αυτής της φορολογίας που να πηγαίνει στα δημοτικά ταμεία, αφού ο Δήμος φροντίζει για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, τον φωτισμό, τους κοινόχρηστους χώρους» διευκρίνισε η κ. Υδραίου.

Ερωτηθείσα για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ),  ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το θέμα, ενώ όσον αφορά την αλλαγή αρμοδιότητας  στις Περιφέρειες, επισήμανε ότι η μέχρι τώρα πρακτική έδειξε ότι κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του σχεδίου πρέπει να έχουν οι δήμοι,  και δη τα διαδημοτικά σχήματα.

Με το Δήμο Suzhou της Κίνας

Η κ. Υδραίου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους του Δήμου Suzhou της Κίνας με σκοπό την κατάρτιση και  υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με απώτερο στόχο την αδελφοποίηση μεταξύ των δυο δήμων.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πόλη επίσης μνημείο της Ουνέσκο, χαρακτηρισμένη ως η «Βενετία της Κίνας». «Αυτό που τους τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, για το οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προκειμένου η Συμφωνική τους Ορχήστρα στην οποία συμμετέχει και ο Κερκυραίος μουσικός Γ. Τσαγγαράκης να έρθει εδώ και να συμμετέχει στο Φεστιβάλ. Αυτή η ανάμιξη πολιτισμών και κουλτούρας, νομίζω  εξωστρέφεια και ωφέλεια φέρνει πάντα, όχι μόνο για λόγους πολιτιστικούς αλλά και τουριστικούς», κατέληξε η ίδια.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ