Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προετοιμασίες ενόψει της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
21 Δεκεμβρίου 2016 / 13:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, προχωρά ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΥΔΙΣΑ) ενόψει της λειτουργίας του, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων.

Οι οικονομικές προσφορές, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Δήμου, θα κατατίθενται μέχρι την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου.  
Ο καθαρισμός των 80 στρεμμάτων του ΧΥΤΑ κρίνεται απαραίτητος καθώς ο χώρος έως σήμερα δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί για εναπόθεση απορριμμάτων. Για την αποφυγή πυρκαγιάς ο Σύνδεσμος Καθαριότητας θα προχωρήσει σε αποψίλωση του χώρου με τη χρήση καταστροφέα, κοπή χόρτων με χορτοκοπτικό μηχάνημα καθώς και απομάκρυνση των χόρτων που θα παραχθούν. 
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9.000€ περίπου και η προθεσμία εκτέλεσής του είναι ένας μήνας από την υπογραφή της σύμβασης. 
 
Ανυποχώρητοι οι κάτοικοι
 
Ωστόσο οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας παραμένουν αμετακίνητοι στην άρνηση τους να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Μόλις πριν από τρεις μέρες, την Κυριακή κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε κατά της χρήσης του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια ο Αντώνης Κάντας, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Πολιτών Κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας.
Ο σύλλογος «Αλεύχιμον» δεν παρέστη στη συνεδρίαση αλλά η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Κοντομάρη, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανυποχώρητοι στην άρνηση τους να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Θ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του κλιμακίου της Περιφέρειας και διαπιστωθεί ότι η μονάδα πληροί τις προϋποθέσεις, θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) για την εναπόθεση των δεματοποιημένων αδρανών απορριμμάτων που θα προέρχονται από το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.