Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γερμανικές οι παραλήψεις για τον Αφγανό, λέει η Κατεχάκη

16 Δεκεμβρίου 2016 / 11:02

ΒΟΛΟΣ. Απάντηση στις επικρίσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, για τη μη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον Αφγανό που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για τον Αφγανό που φυλακίστηκε από τις φυλακές Βόλου για απόπειρα δολοφονίας φοιτήτριας στην Κέρκυρα, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και διέφυγε στη Γερμανία, όπου δολοφόνησε φοιτήτρια Ιατρικής, κόρη Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν: «Ο Αφγανός κατά την είσοδό του στη χώρα δακτυλοσκοπήθηκε και καταχωρήθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Ε.Ε. Eurodac. Συνεπώς οι γερμανικές Αρχές τον είδαν στις βάσεις δεδομένων. Οι Γερμανοί αναφέρουν ότι δεν ήταν καταχωρημένος στο Eurodac, γεγονός που δεν είναι αληθές. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Αφγανός είχε κάνει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε. Εάν όπως μαθαίνουμε το Νοέμβριο του 2015 έκανε εκ νέου αίτημα ασύλου στη Γερμανία, τότε οι γερμανικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες να απευθυνθούν στις ελληνικές Αρχές για να ενημερωθούν για την έκβαση του αιτήματος ασύλου του Αφγανού στην Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε. Αν είχαν επικοινωνήσει μαζί μας θα τους ενημερώναμε ότι έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου του και ότι καταζητείται. Συνεπώς θα γινόταν σύλληψη και στη συνέχεια έκδοσή του στη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι «οι ελληνικές αρχές δυστυχώς παρέλειψαν να εκδώσουν διεθνές ένταλμα έρευνας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων ταυτότητας μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου».