Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προγραμματίζεται έργο αποχέτευσης στη Γαρίτσα

Αποχέτευση
24 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:43

Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί φρεατίων - Το χειμώνα οι εργασίες για το αντιπλημμυρικό έργο στη Σπηλιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντικατάσταση των παλιών αγωγών αποχέτευσης με νέους στην περιοχή της Λύγερης (από το ύψος του Σαλονικιού) στη Γαρίτσα προγραμματίζει η ΔΕΥΑΚ. Το έργο με στόχο την πλήρη και γρήγορη απορροή των λυμάτων αποχέτευσης μελετάται ήδη από τους μηχανικούς.

«Προγραμματίζουμε το έργο να βγει μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Αργυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση που μελετάται να γίνει θα δώσει λύση στο ζήτημα της αποχέτευσης στην περιοχή που συχνά – πυκνά «πονοκεφαλιάζει» τους κατοίκους, μια που οι υφιστάμενοι σωλήνες έχουν φράξει και πλέον κρίνεται απαραίτητη η αντικατάστασή τους. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρό αν και πρόκειται για μικρό έργο, της τάξης των 25.000 ευρώ, ωστόσο αναμένεται να ανακουφίσει την περιοχή.

Καθαρισμοί φρεατίων

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καθαρισμού φρεατίων με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων στους κεντρικούς αγωγούς καθότι το φθινόπωρο έχει μπει και σιγά- σιγά θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι πρώτες βροχοπτώσεις. Οι καθαρισμοί περιλαμβάνουν απομάκρυνση φερτών, σαθρών υλικών και λοιπών αποθέσεων που μειώνουν την παροχετευτικότητα των αγωγών.

Οι στοχευμένοι καθαρισμοί ξεκίνησαν αρχές Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται. Πραγματοποιήθηκαν ήδη στο Κανόνι, από το ύψος του ξενοδοχείου «Αρήτη», στην «Αγία Ευφημία» και στον Ποταμό.

«Υπάρχουν συνεργεία που καθαρίζουν και σε σημεία που μας υποδεικνύουν οι πολίτες και άλλα που προσδιορίζει η Υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Αργυρός.

Στο αεροδρόμιο

Από τα προβληματικά σημεία πάντως που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχόπτωση είναι και η περιοχή του αεροδρομίου. Παρότι έγιναν κάποιες εργασίες εκεί, όπως η απομάκρυνση των ευκάλυπτων και η διόρθωση της κλίσης του οδοστρώματος, ωστόσο και πάλι το πρόβλημα παραμένει.

«Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και ναι μεν σε μια ξαφνική έχουμε φαινόμενα ήπιας μορφής, εκτονώνονται όμως γρήγορα μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν. Εκεί απαιτείται να γίνει σε συνεργασία με την Fraport έργο για την δίοδο των ομβρίων υδάτων στη λιμνοθάλασσα Χαλκιοπούλου», επισήμανε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κ. Κέρκυρας Νίκος Καλόγερος.

Πλημμυρικά φαινόμενα και στην Σπηλιά Στις πολύπαθες περιοχές συγκαταλέγεται και η «Σπηλιά», που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα. Οριστική λύση αναμένεται να δοθεί με την κατασκευή αγωγού που θα διοχετεύει τα όμβρια της Σπηλιάς, βαθιά στη θάλασσα και όχι στη λιμενολεκάνη.

Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών Αναψυχής στη θέση Σπηλιά. Οι εργασίες για την αντιμετώπιση της εκβολής των παντοροϊκών αγωγών αποχέτευσης θα εκτελεστούν κατά τους χειμερινούς μήνες σύμφωνα με τον επιβλέποντα μηχανικό.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ