Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση της ΑΕΠΠ για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας

Εργοστάσιο
27 Ιανουαρίου 2022 / 15:06

Δεκτή έγινε η προδικαστική προσφυγή της ΗΛΕΚΤΩΡ για την πράξη απόρριψης της προσφοράς της από το σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλήρης ανατροπή στην υπόθεση του εργοστασίου απορριμμάτων στην Κέρκυρα, η επαναδημοπράτηση του οποίου έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά καθώς βρίσκεται στην «μέγγενη» δικαστικών προσφυγών. Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έκανε τελικώς δεκτή την προδικαστική προσφυγή της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, η οποία είχε εκφράσει από την αρχή σοβαρές αντιρρήσεις για την διαγωνιστική διαδικασία κατά την υποβολή των οικονομικών προσφορών για το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ ήταν η μόνη εταιρεία, η οποία κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς για την κατασκευή του εργοστασίου της Κέρκυρας στις 11 Ιουνίου 2021 δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την συμμετοχή της, καθώς το έντυπο οικονομικής προσφοράς δεν γινόταν αποδεκτό από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΣΗΔΙΣ.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ τότε είχε αντιδράσει για την κακή σύνθεση του διαγωνισμού καταθέτοντας προδικαστική προσφυγή που είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 30 Ιουλίου από την Ανεξάρτητη Δικαστική Αρχή. Λόγω σιωπηρής απόρριψης της προσφυγής, η εταιρεία κατέφυγε στο ΣτΕ το οποίο όμως ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στην ΑΕΠΠ.

Η Αρχή τελικώς συνεδρίασε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η απόφαση με την οποία δρομολογούνται εξελίξεις ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες δικαιώνοντας την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. «Παρότι μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΕΠΠ δυο συνδιαγωνιζόμενοι είχαν επισημάνει στην αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού δυο ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία υποβολής των προσφορών την ανάρτηση του λάθους οικονομικού εντύπου στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΙΣ, η αναθέτουσα αρχή ως όφειλε δεν προέβη σε κάποια ενέργεια διόρθωσης ή ενημέρωσης των διαγωνιζομένων», τόνισε στην «Ε» ο διευθυντής Ανάπτυξης Έργων της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Τι λέει ο ΦΟΔΣΑ

Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο Φορέας θα διαβιβάσει στον ΕΣΗΔΗΣ την απόφασης της ΑΕΠΠ για να «δούμε αν ανοίξει και πάλι το σύστημα για να καταθέσει την προσφορά της η ΗΛΕΚΤΩΡ. Και τότε είχα παρέμβει ζητώντας παράταση αλλά δεν την έδωσε», τόνισε στην «Ε» χαρακτηριστικά.

Όπως ξεκαθάρισε πάντως η κ.Κράτσα, η διαμάχη βρίσκεται μεταξύ της ΗΛΕΚΤΩΡ και του ΕΣΗΔΗΣ και όχι με τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την κ.Κράτσα αυτή τη στιγμή πέντε εργοστάσια απορριμμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού στην Κέρκυρα, βρίσκονται πίσω στις διαδικασίες, λόγω ενστάσεων από υποψήφιες εταιρείες.

Για το λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την ΕΕ, προκειμένου να δοθούν παρατάσεις στην ολοκλήρωση αυτών των έργων, ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ