Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων – Η εμπειρία των Παξών

Παξοί
22 Ιανουαρίου 2022 / 09:06

Με αφορμή την είδηση δημοπράτησης διαδημοτικού Κυνοκομείου στην Κέρκυρα

ΠΑΞΟΙ. Το άρθρο της Μαρίας Μπαζδριγιάννη στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της 18ης Ιανουαρίου 2022 για την άμεση δημοπράτηση του Διαδημοτικού Κυνοκομείου της Κέρκυρας στη θέση Άγιος Γεώργιος Βιτουλάδων της Κοινότητας Λακώνων μου προκάλεσε πολλές σκέψεις κι ανέσυρε πλήθος πρόσφατες αναμνήσεις τις οποίες παραθέτω στο φιλόξενο φύλλο σας με το χέρι στην καρδιά:



Το αριστερό μπακ της Εθνικής και της Λίβερπουλ, Κώστας Τσιμίκας με τα δυό του ... τα σκυλάκια!

Στους Παξούς δεν υπάρχει καταφύγιο ζώων, μόνο Δημοτικό Ιατρείο Μικρών Ζώων. Παρόλα αυτά συνελήφθησαν, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και βρήκαν το μόνιμο σπίτι τους εξήντα (60) αδέσποτα σκυλιά σε διάστημα 3 ετών (2018-2021). Υπήρχαν στη διάθεσή μας μόνο 4 κλουβιά εντός της αυλής του δημοτικού κτηνιατρείου. Ο Δήμος Παξών πλήρωσε για την κατασκευή τους καθώς  και για ένα μίνι σεμινάριο διάρκειας μιας εβδομάδας από Αθηναίο ειδικό προκειμένου να μάθουμε την χρήση των κατάλληλων εργαλείων σύλληψης σκύλων. Τέσσερις εθελοντές μοιράστηκαν μεταξύ τους την καθημερινή παρακολούθηση της αγέλης προκειμένου να παγιδευτούν τα μέλη της και κατόπιν την καθημερινή δουλειά σίτισης, φροντίδας, εκπαίδευσης των σκύλων αυτών και εξεύρεσης ανάδοχων και γονιών. Από αυτά είκοσι επτά (27) ήταν ενήλικα (γεννημένα στη δημοτική χωματερή ή εγκαταλειμμένα) και τα υπόλοιπα κουτάβια. 

    Ο Λίο, κουτάβι της χωματερής γεννημένος το 2020 ζει σήμερα στη Λάκκα Παξών


Σήμερα δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στους Παξούς. Προς το παρόν…  

Στο ίδιο δημοτικό κτηνιατρείο στειρώνονται επίσης περίπου 500 γάτες  και περιθάλπονται περίπου 600 αδέσποτα ζώα και πτηνά περίπου ετησίως από το 2013 ως σήμερα. Υπάρχουν σταθμοί σίτισης αδέσποτων γάτων σε όλο το νησί, οι οποίοι φροντίζονται καθημερινά, αποκλειστικά από εθελοντές.  Υπολογίζεται ότι σιτίζονται καθημερινά περίπου 550 γάτες σε διάφορους σταθμούς σίτισης στους Παξούς και στους Αντιπάξους.

Α) Όταν το φθινόπωρο του 2013 αδειοδοτήθηκε και λειτούργησε επίσημα το Ιατρείο Μικρών Ζώων του Δήμου Παξών, παράτησαν ακριβώς δίπλα στον εξωτερικό τοίχο ένα κιβώτιο με 10 κουτάβια. Το Δημοτικό Κτηνιατρείο λειτουργούσε μόλις ένα μήνα! Ήταν το δώρο κάποιου ευσυνείδητου συνδημότη μας! 


   Γέννα 7 κουταβιών στη χωματερή Ιούνιος 2019


Β) Όλος ο εξοπλισμός του δημοτικού κτηνιατρείου αγοράστηκε, συντηρείται και ανανεώνεται από τη Φιλοζωική και περιλαμβάνει ένα αρκετά πλήρες χειρουργείο με παροχή οξυγόνου, ιατρικό εξοπλισμό, κλίβανο, φάρμακα, κλουβιά, παγίδες κλπ.

Γ) Έχουν περάσει οχτώ χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου κι ακόμα δεν έχει προσληφθεί οποιοσδήποτε εκ μέρους του Δήμου για να κάνει οποιαδήποτε από τις εργασίες που απαιτούνται (γραμματειακή υποστήριξη, σίτιση αδέσποτων, σύλληψη αδέσποτων για στείρωση και/ή ιατρική φροντίδα, οργάνωση δικτύου αναδοχής και υιοθεσίας των αδέσποτων κλπ). Όλα γίνονται από εθελοντές.

Δ) Οι εθελοντές για να πραγματοποιήσουν όλες τις παραπάνω εργασίες κάποιες από τις οποίες είναι καθημερινές και κάποιες εβδομαδιαίες κινούνται με δικά τους οχήματα και έξοδα.  

Ε) Η δράση της στείρωσης αδέσποτων φρενάρει το καλοκαίρι σε σημαντικό βαθμό, γιατί όλοι σχεδόν οι εθελοντές δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

ΣΤ) Το Δημοτικό Κτηνιατρείο λειτουργεί βασιζόμενο οικονομικά στην τοπική φιλοζωική σε ποσοστό 80% περίπου και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού στηρίζεται αποκλειστικά στη φιλοζωική και σε ομάδα εθελοντών και εθελοντών κτηνιάτρων και νοσοκόμων. Τι θα γίνει αν για κάποιο λόγο εκλείψει η φιλοζωική ή οι εθελοντές ή και τα δυο;

    Το χειρουργείο στο Ιατρείο Μικρών Ζώων του Δήμου Παξών


Ζ) Παρόλο που οι ανάγκες του κτηνιατρείου είναι συγκεκριμένες (δεδομένος μέσος όρος στειρώσεων και περιθάλψεων ετησίως, ποσότητα τροφών για σίτιση αδέσποτων, συγκεκριμένος προϋπολογισμός για αναλώσιμα και φάρμακα) οι πληρωμές εκ μέρους του Δήμου έρχονται με καθυστέρηση πολλών μηνών μετατρέποντας τη συνεργασία με κτηνιάτρους κι εμπόρους σε «τρενάκι του τρόμου».

Η) Η πανδημία λειτούργησε ευεργετικά για τον σκοπό μας καθώς οι εθελοντές είχαν περισσότερο χρόνο τα τελευταία 2 χρόνια.

Εν ολίγοις οι ευτυχείς συγκυρίες είναι πραγματικότητα  και συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας αλλά δεν εξασφαλίζουν σιγουριά και σταθερότητα. Η θεσμική αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών ζητημάτων είναι απαραίτητη με τον εθελοντισμό να λειτουργεί επικουρικά. Η γραφειοκρατία κι η ενδεχόμενη έλλειψη ενδιαφέροντος του εκάστοτε αρμόδιου αιρετού – ακόμα κι όταν ή παρά το ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι υποστηρικτικός - μαζί με την ασυνειδησία, την εγκληματική αδιαφορία ή και κακοποιητική συμπεριφορά δημοτών μπορούν να οδηγήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα σε δραματικά αδιέξοδα.

Η Κέρκυρα είναι μεγάλο νησί με μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων και γάτων. Ένα καταφύγιο - κυνοκομείο είναι ενδεχομένως απαραίτητο. Όμως το ωραίο σύγχρονο κτίριο δεν αρκεί. Ένα κυνοκομείο δυναμικότητας 40 ζώων απαιτεί πρόσληψη σημαντικού αριθμού εξειδικευμένου και αφοσιωμένου προσωπικού, που θα μπορεί να πλαισιωθεί και από δίκτυο εθελοντών αποφασισμένων για καθημερινή προσφορά και θυσίες.

Όποια δημοτική αρχή οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το έργο με ιδιαίτερη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Οι απαραίτητες υποδομές ξεπερνούν κατά πολύ τις κτιριακές. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι οι εξής:

α) η δημιουργία δικτύου αναδόχων, που θα συμβάλουν στην προετοιμασία των ζώων προς υιοθεσία αλλά και θα περιθάλπουν ζώα που χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας  κατ’ οίκον
β) η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού των αναδοχών και  υιοθεσιών ώστε να υπάρχει πάντα μια δεύτερη εναλλακτική και τα ζώα να μην εγκαταλείπονται εκ νέου ή να επιστρέφονται στο κυνοκομείο  
γ) η δημιουργία διοικητικού μηχανισμού,  που να εξασφαλίζει άριστη επικοινωνία με τους δημότες, με το αρμόδιο Υπουργείο, με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, την Επιτροπή Πολιτικής για τα Αδέσποτα του Δήμου, τις δικαστικές αρχές και την αστυνομία αλλά και τους προμηθευτές, τους κτηνιάτρους και τις ενεργές φιλοζωικές καθώς και τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Τα σχολεία οφείλουν επίσης να μπουν στην εξίσωση (Δημοτικά και Γυμνάσια). Η ενημέρωση κι η εκπαίδευση των παιδιών είναι απαραίτητη ώστε να γίνουν υπεύθυνοι γονείς ζώων, κάτι που θα ελαχιστοποιήσει τις κακοποιήσεις και τις εγκαταλείψεις.

Η απόφαση ίδρυσης και λειτουργίας Διαδημοτικού Κυνοκομείου είναι αξιέπαινη και η γρήγορη δημοπράτησή του τιμά τη Δημοτική Αρχή. Θα αποτελέσει σημαντικότατο κοινωνικό έργο για την Κέρκυρα εφόσον στελεχωθεί, προικιστεί, στηριχθεί από τη Δημοτική Αρχή σταθερά και με σοβαρότητα. Αλλιώς θα γίνει βάρος κι αντικείμενο αρνητικών ρεπορτάζ στα ΜΜΕ.

  Το Ιατρείο Μικρών Ζώων Δήμου Παξών στα Μαγαζιά

21-01-2022
Φαίη Λύχνου
Ιδρυτικό Μέλος Φιλοζωικής PAWS-PAXOS
Μέλος της Επιτροπής Πολιτικής για την Διαχείριση των Αδέσποτων Δήμου Παξών
 Municipal Vet Clinic / PAWS | Facebook