Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαίδευση σε μηχανές ταχείας επέμβασης για το ΕΚΑΒ Κέρκυρας

ΕΚΑΒ
22 Οκτωβρίου 2021 / 15:54
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη έρχεται μοτοσυκλέτα στην Κέρκυρα, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ

ΑΘΗΝΑ. Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη δύο εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, με σκοπό να λάβουν την αναγκαία εκπαίδευση που χρειάζονται οι διασώστες ταχείας επέμβασης. 

«Είχαμε ήδη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι από τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, το ΕΚΑΒ θα στείλει μοτοσυκλέτα στην Κέρκυρα, η οποία θα μείνει μόνιμα» λέει στην "Ε" ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Κυπριώτης, ένας από τους δύο διασώστες, που θα εκπαιδευτεί άμεσα, ενώ την ίδια εκπαίδευση θα λάβουν ακόμα δύο συνάδελφοί τους. 

Οι μοτοσυκλέτες ταχείας ανταπόκρισης 

Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται διεθνώς, από όλα τα σύγχρονα Συστήματα Ιατρικών Επειγόντων, για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών στα κέντρα των σύγχρονων πόλεων και για την ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, στον προβλεπόμενο χρόνο κάτω των 5 λεπτών, με την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων να μην το επιτρέπει.

Ο ρόλος των μοτοσυκλετών είναι πολλαπλός.
- Ταχεία ανταπόκριση, σε κρίσιμα συμβάντα, ιδίως καρδιολογικά, με αποτέλεσμα την επιτυχή ανάταξη περισσότερων ανακοπών, σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς λειτουργία μοτοσυκλετών.
- Βοήθεια σε ασθενοφόρο, ιδίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων με πολλά θύματα.
- Αποσαφήνιση κλήσεων για μεταφορά ασθενούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων, τα οποία πλέον μπορούν να απασχολούνται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
- Κάλυψη ειδικών συμβάντων τα οποία απασχολούσαν για πολύ χρόνο ασθενοφόρα, όπως απειλές αυτοκτονίας, ή φωτιές με πιθανά θύματα.
- Κάλυψη διαδηλώσεων και θυμάτων στο κέντρο αυτών, συμβάντα στα οποία δεν μπορούσαν με ευκολία να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα.
- Κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων, λόγω της δυνατότητας κίνησης στο πλήθος, παρακολούθησης δρομέων κλπ.

Ο εξοπλισμός 

– Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
– Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
– Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
– Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
– Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
– Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
- Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.