Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

AED Locator: Το app του Ιονίου Πανεπιστημίου που σώζει ζωές!

AED Locator
28 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:32
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ζωτικής σημασίας συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα κλικ στο κινητό μας μπορεί να σώσει μια ζωή. Ένα πολύτιμο app που  έχει αναπτύξει το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον διασώστη, πλήρωμα του ΕΚΑΒ Θωμά Μπαντά, θα είναι πλήρως λειτουργικό σε λίγες μέρες και θα μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τον πλησιέστερο απινιδωτή, στην απευκταία περίπτωση που το χρειαστούμε. 
Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, γι΄αυτό και ένα τέτοιο εργαλείο, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ανθρώπου. 

Το AED Locator, που είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω του Play Store, είναι ένα σύνολο εφαρμογών για το διαδίκτυο και android smartphone που:
- καταλογοποιούν τους απινιδωτές σε βάση δεδομένων,  
- παρουσιάζουν τους καταχωρημένους απινιδωτές στο οικοσύστημα,
- υπολογίζουν τη συντομότερη οδική διαδρομή από τη θέση του smartphone χρήστη προς τον πλησιέστερο απινιδωτή.



Περιέχει Ιστοσελίδα με διαδραστικό χάρτη (και διαδικτυακή εφαρμογή διαχειριστή)
Εφαρμογή κινητής πλατφόρμας αφής android (smartphone application).

Διατηρεί πληροφορίες όπως τίτλος, εκτενής περιγραφή κειμένου, γεωγραφικό στίγμα, ημερομηνία λήξης αυτοκόλλητων patch, τελευταία αλλαγή μπαταριών, καθώς και φωτογραφίες του ίδιου του απινιδωτή, και της θέσης του σε σχέση με άλλα εμφανή στοιχεία του γύρω χώρου, εκτενή περιγραφή του backend στο youtube.

Ομάδα ανάπτυξης:
-Αλέξανδρος Ρίγας, Φοιτητής Τμ. Πληροφορικής, ΙΠ
-Δημήτρης Πραματευτάκης, Φοιτητής Τμ. Πληροφορικής, ΙΠ
-Θωμάς Μπαντάς, Πλήρωμα ασθενοφόρου, διασώστης
-Ιωάννης Καρύδης, Επίκ. Καθηγητής, Επιστημονικά Υπεύθυνος
-Μάρκος Αυλωνίτης, Αναπλ. Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου CMODLab

 
Το AED Locator είναι σε φάση δοκιμών τύπου beta. Έχει ολοκληρωθεί ο κορμός της ανάπτυξης και παραμένουν μικρά bugs τα οποία διερευνώνται.
Η ομάδα εξακολουθεί να εργάζεται πάνω σε τεχνικές βελτιστοποίησης λ.χ. μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα smartphones και καταρτίζει κατάλογο συμβατών συσκευών.
Η ομάδα εργασίας σημειώνει «Πιθανώς σε κάποιες συσκευές android να μην είναι ακόμα λειτουργικό, τα σχόλια της κοινότητας είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτα, μας βοηθούν να επιλύσουμε τα όποια ζητήματα επιμένουν»

Η αναμενόμενη ημερομηνία έκδοσης 1 (πλήρους λειτουργικότητας) είναι η 15η Οκτωβρίου 2021.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.