Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο πλευρό των εργαζόμενων σε τουρισμό και επισιτισμό το Π.Σ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
25 Σεπτεμβρίου 2021 / 12:53

Με μοναδική αρνητική ψήφο αυτήν της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το ψήφισμα στήριξης των εργαζόμενων σε τουρισμό & επισιτισμό μετά από σχετική πρόταση της «ΑΝ.Α.Σ.Α.»

ΚΕΡΚΥΡΑ. (Γραφείο Τύπου ΠΙΝ)Την συμπλήρωση 50 ενσήμων, τόσο για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας, όσο και του ειδικού εποχιακού επιδόματος, προτείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων όσον αφορά στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, καθώς λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του Covid19 χιλιάδες εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον αριθμό των 101 και 75 ενσήμων, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του 2020, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται τα δύο προαναφερθέντα επιδόματα.
 
Το σχετικό ψήφισμα έφερε στη συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence) του Περιφερειακού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2021 η παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις εκτός της «ΛΑ.ΣΥ.», η οποία κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα.
 
Αναλυτικά το ψήφισμα:
 
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
 
«Οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού –περισσότεροι από 280.000- κινδυνεύουν να μη λάβουν ταμείο ανεργίας, λόγω της αδυναμίας τους να συμπληρώσουν 101 ένσημα, βασική προϋπόθεση καταβολής του σχετικού επιδόματος, αλλά και του ειδικού εποχιακού επιδόματος που προϋποθέτει τη συμπλήρωση 75 ενσήμων για το έτος 2020.
 
Επειδή είναι γνωστή σε όλους η επιδημιολογική κατάσταση του 2020 και η εφαρμογή lockdown στην οικονομική δραστηριότητα, ήταν απίθανο οι εργαζόμενοι να συγκεντρώσουν 75 ένσημα και γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε η μέριμνα κατά την περσινή χρονιά να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όλοι οι εποχιακοί εργαζόμενοι που συμπλήρωναν 50 ένσημα. Άρα όταν ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων ήταν τα 50, γιατί σήμερα και για τη λήψη του εποχιακού επιδόματος απαιτούνται 75;
 
Παράλληλα φέτος υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, καθώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να εμφανίσουν στον ΕΦΚΑ τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή εργασίας.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε δίκαιο και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης ο αριθμός βάσης για τη λήψη του ταμείου ανεργίας, καθώς και του εποχιακού επιδόματος, να είναι τα πενήντα (50) ένσημα».