Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί καθυστερεί το master plan της Fraport για το Ι. Καποδίστριας

Fraport
24 Οκτωβρίου 2016 / 13:52
Γιώργος Κατσαΐτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Ι. Καποδίστριας τους ρυθμούς Fraport δίνουν σχεδόν καθημερινά οι επισκέψεις των τεχνικών συνεργείων της εταιρείας, που συγκεντρώνουν στοιχεία για τη διαμόρφωση του

master plan. Η τελική του κατάσταση και έτσι η παρουσίαση του προσδιορίζεται έως  το τέλος του χρόνου, αν και από τη Fraport δηλώνουν ότι σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, η λήξη της προθεσμίας εγκατάστασής τους και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι στο τέλος Ιανουαρίου του 2017.
Το αγκάθι στους σχεδιασμούς της Κοινοπραξίας και γι' αυτό της καθυστέρησης στην σύνταξη και ανακοίνωση του master plan, είναι το πεπερασμένο του διαθέσιμου χώρου. Η προσδοκώμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης και κυρίως η αύξηση της εμπορικότητας του αεροσταθμού, ζητούν την επέκτασή του. Μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, είπε μεταξύ των σχετικών άλλων ότι αναμένεται να επεκταθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις στην Κέρκυρα κατά 1 στρ. (Σ.σ. Από τις σημειώσεις των παρισταμένων, η παρέμβαση Βήλου δεν δημοσιεύτηκε).
 
Η επέκταση
 
Σήμερα οι εστεγασμένοι χώροι είναι 27 στρ. Πληροφορίες λένε ότι η Κοινοπραξία δεν θα ενοχλούνταν εάν αυτοί μπορούσαν να γίνουν ακόμα και 30 στρ.!
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δικαστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις περί τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου κατέληξαν, με δεδομένη τη χάραξη του αιγιαλού, στην απαγόρευση, και της σκέψης ακόμα, για την έκδοση πολεοδομικών αδειών με σκοπό την ανέγερση νέων κτισμάτων. Καθεστώς που περιλαμβάνει βεβαίως και το αεροδρόμιο. (Σ.σ. Όλοι θυμούνται την περιπέτεια κατασκευής πυροσβεστικού σταθμού, που αναστάλθηκε ασκαρδαμυκτί και βιαίως...)
Νομικοί κύκλοι, που χειρίζονται την υπόθεση, έλεγαν στην Ενημέρωση πως η Fraport Greece έχει πάρει υποσχέσεις ότι το καθεστώς αυτό θα αρθεί (σ.σ. !!!) ώστε να βρεθούν οι χώροι, και στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται να γίνει και νέα χάραξη του αιγιαλού. "Όλα θα έχουν να κάνουν με τις διαφορές παλαιού και νέου αιγιαλού", πρόσθεσαν με νόημα...
 
Το master plan της ΥΠΑ
 
Στο master plan της ΥΠΑ για το Ι. Καποδίστριας αντιμετωπιζόταν προοπτικά η επέκταση του αεροσταθμού προς τον Νότο (σ.σ. στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το parking) ενώ προβλεπόταν ακόμα και η δημιουργία μιας ακόμα πίστας για την στάθμευση των αεροσκαφών απέναντι, δυτικά, εκεί που συνήθως σταθμεύουν τα πυροσβεστικά PZL, άλλοτε τα ψεκαστικά, μικρά αεροπλάνα. Το σχέδιο αυτό ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ουδέποτε όμως τέθηκε σε εφαρμογή αφού ο πόρος από το τέλος αεροδρομίου, που θα το χρηματοδοτούσε, χάθηκε κάπου στη μαύρη τρύπα της δημοσιονομικής κρίσης. Η αλγεινή αυτή κατάσταση άλλωστε χρησιμοποιήθηκε και ως το σημαντικότερο επιχείρημα για το αναπόφευκτο της παραχώρησης των αεροδρομίων, μαζί και της Κέρκυρας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις.
Τώρα η Fraport έχει αναλάβει την υποχρέωση να επενδύσει 400 εκατ. σε βάθος 4ετίας και στα 14 αεροδρόμια. Σ' αυτό το διάστημα υποχρεούται από την σύμβαση να μειώσει το τέλος αεροδρομίου από 17€ σε 13 για τους εκτός Ε.Ε. επιβάτες ενώ δικαιούται να το αυξήσει από 12€ σε 13€. (Σ.σ. Η σχετική εφαρμοστική, νομοθετική ρύθμιση έγινε το καλοκαίρι).
 
Μισθώσεις και προσωπικό
 
Πάντως η διαχείριση των υφιστάμενων χώρων δεν επιτρέπει και επαναστατικές αλλαγές γι' αυτό άλλωστε και η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων με τις σήμερα εγκατεστημένες εκεί επιχειρήσεις, τουριστικούς πράκτορες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εστίαση, καφέ.
Όσο για τους εργαζόμενους, πέρα από τα συνήθη καθησυχαστικά, που λέγονται συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις, ο Γ. Βήλος μιλώντας στον ΣΕΤΕ, έλεγε χαρακτηριστικά ότι μαζέψαμε για πλάκα πάνω από 50 χιλ. αιτήσεις για τις 550 θέσεις, που σήμερα χρειάζονται για την στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων. Το επιχείρημά του μπορεί να εντυπωσίασε όμως το ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε ακριβώς έτσι (σ.σ. για πλάκα) εφόσον η Fraport Greece έκανε ευρύτατη διαφημιστική καμπάνια για την πρόκλησή του σε σχεδόν όλα τα media των περιοχών, όπου τα περιφερειακά αεροδρόμια! (Σ.σ. Και στο enimerosi.com με καθημερινή παρακολούθηση της απόδοσης της καταχώρησης, σύμφωνα με τα πρότυπα αιχμής της αποτίμησης μιας διαφημιστικής καμπάνιας).
 
Διεύρυνση της περιόδου
 
Ξεκινώντας από τη χρονιά ρεκόρ αφίξεων για την Κέρκυρα (Σύμφωνα με τα στοιχεία ΥΠΑ, από 1.1-28.9.2016, αφίχθησαν από το εξωτερικό 1,151.141 και από το εσωτερικό 117.949), ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γ. Παπάζογλου, επισημαίνει στην Ενημέρωση, την πρόθεση ν' αυξηθούν οι πτήσεις, οι αφίξεις και να διερυνθεί η περίοδος υψηλών επιδόσεων. Ο Γ. Βήλος μιλώντας στο Θεσσαλονίκη την Τετάρτη διευκρίνισε: η εταιρεία θα επιχειρήσει τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων και την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού ξένων αεροπορικών εταιρειών Όπως όμως παρατηρούν τουριστικοί παράγοντες του νησιού, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όσο κι αν το αεροδρόμιο μαζί με το λιμάνι θεωρούνται οι βασικές υποδομές κλειδιά για την ικανοποίηση μιας τέτοιας προσδοκίας...
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.