Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναφορά Μπιάγκη: Εκτός ελέγχου οι τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας

Δημήτρης Μπιάγκης
30 Ιουνίου 2021 / 12:40

«Η κυβέρνηση ανέχεται, αν όχι ενισχύει, τις μονομερείς και ασύδοτες αυξήσεις των λιμενικών τελών από ορισμένους Οργανισμούς Λιμένα»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). O Υπεύθυνος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 7652/29-6-2021 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Σταϊκούρα και Ιωάννη Πλακιωτάκη «αναδεικνύει και αναλύει το πρόβλημα και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ακτοπλοΐας».

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι είναι «επιβεβλημένη η ομοιόμορφη και αναλογική αναθεώρηση του τρόπου του καθορισμού των λιμενικών τελών από Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε., η μόνιμη θέσπιση χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. 6% για τους επιβάτες και 13%  για τα οχήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όπως επίσης και αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου περί καθορισμού ανώτατης επιτρεπόμενης τιμολόγησης των ναύλων της ακτοπλοΐας καθώς και περί εφαρμογής συστήματος ελέγχου των τιμών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπιάγκης αναφέρει ότι: «Η ακτοπλοΐα είναι βασική υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος, εξυπηρετώντας, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και  τη συνοχή των νησιών της χώρας μας, συνθέτοντας ένα δίκτυο αρτηριών που συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, εξυπηρετώντας τις μετακινήσεις και την τροφοδοσία των νησιωτών αλλά και την τουριστική δραστηριότητα. Δυστυχώς, οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται διαρκώς και ανεξέλεγκτα, όχι μόνον εξαιτίας της αύξησης του κόστους των καυσίμων είτε του ολιγοπωλιακού ή ακόμη και μονοπωλιακού καθεστώτος παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.

Οι υψηλοί ναύλοι οφείλονται εν πολλοίς και στην αδιαφορία, στην ιδεοληψία ή στην ανικανότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. να εφαρμόσει κατάλληλες και τεκμηριωμένες πολιτικές ελέγχου και μείωσης των τιμών καθώς και ενίσχυσης της διαφάνειας και ισονομίας.  Ανέχεται, αν όχι ενισχύει, τις μονομερείς και ασύδοτες αυξήσεις των λιμενικών τελών από ορισμένους Οργανισμούς Λιμένα και δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει έναν ομοιόμορφο, δίκαιο και αναλογικό τρόπο καθορισμού των λιμενικών τελών πανελλαδικά».

Τέλος, ο Βουλευτής τονίζει ότι «οι όποιες μειώσεις στο Φ.Π.Α. των εισιτηρίων είναι περιστασιακές και ανεπαρκείς και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά. Το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των τιμών της ακτοπλοΐας και τα αντίστοιχα κριτήρια για τον καθορισμό ανώτατων τιμών είναι αφενός παρωχημένο και αφετέρου δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά».