Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από τις 17 Μαΐου επιτρέπονται ξανά οι αγκαλιές στη Βρετανία!

ευρώπη
10 Μαΐου 2021 / 17:23

• Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επανέναρξη λειτουργίας των εσωτερικών χώρων στην Αγγλία στις 17 Μαΐου. Την ίδια μέρα θα επιτραπούν τα ταξίδια ενώ θα αρθούν και οι περιορισμοί στην τήρηση των αποστάσεων κι έτσι θα επιτραπούν ξανά οι... αγκαλιές.

• Η Ιρλανδία ξεκίνησε μια σταδιακή επανέναρξη και των μη απαραίτητων λιανικών πωλήσεων, με επιτρεπόμενες υπηρεσίες κλικ-και-συλλογής και ραντεβού στο κατάστημα, έως ότου ισχύσει το πλήρες άνοιγμα του λιανικού εμπορίου την επόμενη Δευτέρα. Τρία νοικοκυριά θα μπορούν επίσης να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους.

• Η Γαλλία πρόκειται να ανοίξει ξανά υπαίθρια μπαρ και εστιατόρια στις 19 Μαΐου.

• Η έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία έληξε τα μεσάνυχτα, αφήνοντας τις περιφερειακές αρχές υπεύθυνες να αποφασίσουν τα επόμενα μέτρα. Το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γιορτάστηκε σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

• Η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή της με την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο ενώ φαίνεται απίθανο να υπογράψει μια νέα σύμβαση προμήθειας εμβολίων και με την Pfizer.

• Η Νορβηγία δεν θα χορηγήσει εμβόλια COVID-19 που έγιναν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson στον πληθυσμό της ως μέρος του επίσημου προγράμματος εμβολιασμού λόγω κινδύνου σπάνιων αλλά επιβλαβών παρενεργειών, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από κυβερνητική επιτροπή τη Δευτέρα. Τα δύο εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε αυτούς που εθελοντικά θα θελήσουν να τα κάνουν.

• Η Γερμανία έχει άρει την προτίμηση του εμβολίου Johnson & Johnson, με τον υπουργό Υγείας Jens Spahn να λέει ότι όποιος επιθυμεί να κάνει μια δόση του εμβολίου θα μπορεί μετά από συμβουλή του γιατρού.

• Ο Πάπας Φραγκίσκος ένωσε τη φωνή του με εκείνους που ζητούν από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να απελευθερώσουν τις πατέντες εμβολίων COVID-19, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αγωνίζονται με προγράμματα εμβολιασμού.

• Το Νεπάλ ζητά από εκατοντάδες αναρριχητές των Ιμαλαΐων και sherpas να φέρουν πίσω τις κενές δεξαμενές οξυγόνου τους, ώστε να μπορούν να ξαναγεμίσουν και να επαναχρησιμοποιηθούν για ασθενείς που έχουν ανάγκη COVID-19. "Χρειαζόμαστε περίπου 25.000 φιάλες οξυγόνου για να σώσουμε τους ανθρώπους από το θάνατο", δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Samir Kumar Adhikari

• Καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 αυξάνεται στο Νεπάλ, η Κίνα πρόκειται να σχεδιάσει μέθοδο ελέγχου προς την κορυφή του Έβερεστ για να αποφευχθεί η είσοδος στη χώρα δυνητικά μολυσμένων ορειβατών και η εξάπλωση του ιού.

• Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα μπει σε καραντίνα όλο το προσωπικό της China Airlines για 14 ημέρες, μετά από ξέσπασμα λοιμώξεων μεταξύ του προσωπικού της.