Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και οικονομικό κίνητρο για τον εμβολιασμό από τη σερβική κυβέρνηση

ευρώπη
06 Μαΐου 2021 / 17:24

• Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσφέρει 3.000 δηνάρια (30,59 $) σε μετρητά, σε κάθε έναν που θα εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προσέλευσης. Πάνω από 1,5 εκ. από τα 7 εκ. της Σερβίας είχαν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις.

• Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί είναι πλέον ανοιχτοί σε άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών. Θα κάνουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, καθώς είναι το μόνο εξουσιοδοτημένο για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

• Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ είναι "έτοιμη να συζητήσει την πρόταση των ΗΠΑ για παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων COVID-19". Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. Κάλεσε επίσης "χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν τις εξαγωγές".

• Δύο ηγετικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος Σλοβακία για το λαό παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο αφού συνελήφθησαν σε καφετέρια σε αντίθεση μετά τις 9 μ.μ. απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου Juraj Seliga και η συνάδελφός του Jana Zitnanska συναντήθηκαν με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Μπρατισλάβα, ο οποίος όμως δεν παραιτήθηκε.

• Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου επιστρέφουν με πλήρη απασχόληση στη Δανία ενώ τα γυμναστήρια και τα αθλητικά κέντρα είναι ανοιχτά σε όσους έχουν πιστοποιητικό κοραναϊού, το οποίο δείχνει ότι είναι απαλλαγμένοι από ιούς. Έως 2.000 άτομα μπορούν επίσης να γίνουν δεκτά σε θέατρα και κινηματογράφους.

• Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn λέει ότι θέλει το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca να απελευθερωθεί σε όποιον το θέλει, ανεξάρτητα από την ηλικία του. 

• Ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας αναφέρει ότι οι αρχές ελπίζουν να χορηγήσουν σε όλους τους ενήλικες τουλάχιστον μία δόση έως τις αρχές Ιουλίου. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

• Η Air France-KLM υπέστη απώλειες 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στο μισό και ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά τρία τέταρτα στα 4,8 εκατομμύρια καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις αεροπορικές εταιρείες και την ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία.

• Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα επιτρέψει στους τουρίστες να έλθουν στη χώρα χωρίς να χρειαστεί να καραντίνα από αυτό το μήνα.

• Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας δήλωσε ότι απέρριψε έκτακτες προσφυγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε περιοχές με υψηλές μολύνσεις από κορονοϊούς, αναφέρει το Reuters.