Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει δειλά η αγορά για εμβολιασμένους και αρνητικά τεστ

ευρώπη
16 Απριλίου 2021 / 17:47

Τα τρένα μεγάλης ταχύτητας σε δρομολόγια που εκτελούνται μεταξύ της Ρώμης και του Μιλάνο έχουν αρχίσει να λειτουργούν, μεταφέροντας μόνο επιβάτες που έχουν δοκιμαστεί αρνητικά για το COVID-19 από την Παρασκευή.

- Η Δανία θα επιτρέψει την λειτουργία σε εστιατόρια και μπαρ και ορισμένους οπαδούς ποδοσφαίρου να παρακολουθήσουν επαγγελματικούς αγώνες από τις 21 Απριλίου, εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί για πρώτη φορά. "Η Δανία είναι σε καλή θέση με περιθώρια για περαιτέρω άνοιγμα", δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χάκερουπ.

- Τα τρένα μεγάλης ταχύτητας σε δρομολόγια που εκτελούνται μεταξύ της Ρώμης και του Μιλάνο έχουν αρχίσει να λειτουργούν, μεταφέροντας μόνο επιβάτες που έχουν δοκιμαστεί αρνητικά για το COVID-19 από την Παρασκευή. Με την επωνυμία της αμαξοστοιχίας "χωρίς COVID-19", οι επιβάτες πρέπει να επιδείξουν αρνητικό πιστοποιητικό δοκιμής πριν από την επιβίβαση.

- Η Γαλλία έχει περάσει 100.000 θανάτους COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα του ιού.

- Η Σουηδία θα αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς για όσους είχαν τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού, δήλωσε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της χώρας.

- Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παρότρυνε τους νομοθέτες να εγκρίνουν νέες εξουσίες που θα της επέτρεπαν να ελέγξει περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. "Το τρίτο κύμα της πανδημίας αντιστέκεται στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ αντιμετωπίζουν τη μια περίπτωση μετά την άλλη. Ποιοι είμαστε εμείς να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις τους;", πρόσθεσε.

- Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Adam Niedzielski αναμένει ότι οι νέες λοιμώξεις σε ολόκληρη τη χώρα θα μειωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η κατάσταση φαίνεται να έχει περάσει τα χειρότερα και στα νοσοκομεία.

- Τα περιοριστικά μέτρα στην πλειονότητα των περιφερειών σε ολόκληρη την Πορτογαλία θα μειωθούν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα, αλλά σκληρά μέτρα θα παραμείνουν σε εφαρμογή σε περιοχές όπου τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν πολύ υψηλά. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε: "Αυτά τα μέτρα δεν είναι ούτε βραβεία ούτε τιμωρίες. Είναι μέτρα δημόσιας υγείας για την ασφάλεια του πληθυσμού."

- Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου. Ο Sturgeon, που έκανε το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca, προέτρεψε άλλους ανθρώπους να «βγουν μπροστά, να εμβολιαστούν, γιατί είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της διαδρομής μας πίσω στην κανονικότητα».

- Η Ρωσία επέκτεινε την απαγόρευση πτήσεων προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τουλάχιστον τον Ιούνιο εν μέσω ανησυχιών για μια παραλλαγή που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά εκεί.

- Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει εμβολιάσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα κατά του ιού, επιβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της πρωθυπουργού Τατιάνα Γκολίκοβα.