Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ – Πράξη β΄

ΣΥΡΙΖΑ
16 Απριλίου 2021 / 13:44

«Δε μας εκπλήσσει ούτε ο τρόπος που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση τη συγκεκριμένη Δομή -ΚΕΘΕΑ, ούτε ο τρόπος που μεθοδεύει την αλλαγή του οργανισμού της»

Η ανακοίνωση των Επιτροπών Υγείας και Ισότητας - Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ:

Το ΚΕΘΕΑ είναι η μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης στην Ελλάδα με 100 μονάδες σε 26 πόλεις συμπεριλαμβανομένης και της Κέρκυρας, με προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στη βαριά χρήση ουσιών, όσο και στον εθισμό από το διαδίκτυο και τον τζόγο, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες πρόληψης που απευθύνονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Η μορφή της Δομής , διαμορφώθηκε μέσα από δεκαετίες εμπειρίας βασισμένη στις ανάγκες των θεραπευόμενων και προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα.  

Μέχρι το 2019 το ΚΕΘΕΑ είχε το αυτοδιοίκητο. Δηλαδή   το ΔΣ του, εκλεγόταν από τη Γενική Συνέλευση  την οποία αποτελούσαν οι θεραπευόμενοι και οι θεραπευτές. Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας ,το ΚΕΘΕΑ κατάφερε να έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC) και ειδική συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών στο Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).

Πράξη α

Τον Νοέμβριο του 2019 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου διορίστηκε από την Κυβέρνηση νέο ΔΣ,  αντικαθιστώντας  το εκλεγμένο ΔΣ τα μέλη του οποίου λειτουργούσαν αμισθί, και από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν η δημιουργία μιας επιτροπής για την αναδιαμόρφωση του οργανισμού με συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας και Εσωτερικών.

Πράξη β

Παρότι ο Υπουργός διερρήγνυε τα ιμάτια του για την διασφάλιση  του αυτοδιοίκητου  του Οργανισμού ,δηλαδή την άμισθη λειτουργία  του ΔΣ και τη διασφάλιση της θεραπευτικής του πρότασης, παρουσιάζεται ένας εσωτερικός κανονισμός ο οποίος μειώνει τον αριθμό των θεραπευτικών δομών κατά 30% και  συγχωνεύει προγράμματα (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.), με χαρακτηριστικό της νέας Δομής , την απουσία του όρου «θεραπευτική κοινότητα» και έμφαση σε «κλειστές θεραπευτικές δομές».  Βέβαια, αυξάνει τις διοικητικές υπηρεσίες,  ενώ συγχρόνως  καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα του οργανισμού εκτός από την Γενική Συνέλευση, αφαιρώντας της όμως τις εξουσίες τις οποίες τις περνάει στο ΔΣ! Το νέο , διορισμένο ΔΣ το οποίο εκτός από το χειροκρότημα και τις ευχαριστίες για την εκπλήρωση της αποστολής του, το κάνει και έμμισθο…

Δε μας εκπλήσσει ούτε ο τρόπος που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση τη συγκεκριμένη Δομή -ΚΕΘΕΑ, ( ούτως ή άλλως, ιδέες όπως «αυτοδιοίκητο» και  «συλλογικότητα» τους είναι παντελώς άγνωστες), ούτε ο τρόπος που μεθοδεύει την αλλαγή του οργανισμού  της (διορίζει ένα ΔΣ κομματικά ελεγχόμενο, το οποίο διορίζει μια επιτροπή ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση, η οποία παρουσιάζει έναν κανονισμό για διαβούλευση και εφόσον «λάβει υπόψιν» της τις ενστάσεις θα προωθήσει τον νέο κανονισμό στο διορισμένο ΔΣ για έγκριση…).

Αυτό που πραγματικά μας εκπλήσσει είναι η άγνοια  του τρόπου λειτουργίας  και του έργου του ΚΕΘΕΑ ,και η στέρηση της θεραπευτικής επιλογής στα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εξαρτήσεις.  ΠΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΙΑ!
#τέλος η κοροϊδία

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κέρκυρας
Επιτροπές Υγείας & Ισότητας- Δικαιωμάτων