Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δορυφόροι & υπέρυθρες στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής

Πυροσβεστική
30 Σεπτεμβρίου 2016 / 13:58
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άργησε αλλά τα κατάφερε η Πυροσβεστική να βρει το δρόμο της τεχνολογίας για τον εντοπισμό, την έγκαιρη επέμβαση και το ψηφιακό έλεγχο σε κάθε στάδιο της πυρκαγιάς.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο “’Adriatic Holistic Forest Fire Protection (HOLISTIC)” στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας της Αδριατικής 2007-2013 το οποίο διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κέρκυρας.

Υλοποιήθηκε από μία κοινοπραξία είκοσι φορέων από τις χώρες της Αδριατικής, και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ιταλία. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Α.Δ.Π.ΔΕ.&Ι.) είναι ο μοναδικός φορέας από την Ελλάδα που συμμετέχει στο έργο αυτό με προϋπολογισμό, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει ως παρατηρητής. 

Στόχος του έργου HOLISTIC, είναι η ελαχιστοποίηση των ζημιών των φυσικών καταστροφών (κυρίως πυρκαγιών και σεισμών) με έμφαση στη βελτίωση της ετοιμότητας παρέμβασης και την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων.
 
Το σημαντικότερο «απόκτημα» του έργου είναι ότι αναπτύχθηκε ένα πειραματικό-πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης και έγκυρης ειδοποίησης δασικών πυρκαγιών για την επιλέξιμη περιοχή της Κέρκυρας. Στα πλαίσια των δράσεων του Προγράμματος έγινε η εγκατάσταση και πιλοτική επίδειξη υπέρυθρων καμερών εποπτείας των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού, στους ενδιαφερόμενους φορείς της Κέρκυρας.
 
Κλείνοντας της εργασίες του συνεδρίου και του έργου HOLISTIC, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος ανέφερε:
«Με το έργο αυτό, το οποίο σημειωτέον αναλάβαμε εδώ και ενάμισι χρόνο κατορθώσαμε, να απορροφήσουμε το σύνολο των διατιθεμένων πόρων, να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε στρατηγικές πολιτικές και να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας, την πυροσβεστική υπηρεσία και το Δήμο με σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό κατάλληλο να συμβάλλει στην προστασία του δασικού πλούτου της Κέρκυρας».
Το σύστημα ανέλυσαν, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Χρήστος Κοντοές και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών
Δασικών Οικοσυστημάτων, δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Μιλώντας στο enimerosi.com ο Περιφερειακός Διοικητής Ιονίων της Πυροσβεστικής, Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, σχολίασε τη σπουδαιότητα αυτής της εφαρμογής, καθόσον οι κάμερες υπέρυθρων εντοπίζουν άμεσα το συμβάν, όταν ο χρόνος αντίδρασης της Πυροσβεστικής είναι κρίσιμος.

Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο έργο εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει την τοποθέτηση GPS σε όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, έτσι ώστε το κέντρο να έχει ανα πάσα στιγμή ξεκάθαρη εικόνα για την ακριβή τοποθεσία, την ένταση και την έκταση της φωτιάς, καθώς και για την επάρκεια των εφοδίων του στόλου. Εκτός από τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, θα τοποθετηθούν επίσης μονάδες υπολογιστών σε κάποια οχήματα για άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και επιχειρησιακές επικοινωνίες.
 

Χριστίνα Γκερέκου

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.