Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Μουσείο Καποδίστρια συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Μουσείο Καποδίστρια
01 Μαρτίου 2021 / 15:40

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φέτος η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο της εθνικής επετείου, το Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών εδώ και δύο χρόνια υλοποιεί ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο  «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821», που στόχο έχει την ανάδειξη της συμβολής των Επτανησίων στην Ελληνική Επανάσταση.

Για την προβολή του νέου ψηφιακού και ψηφιοποιημένου περιεχομένου, το Μουσείο Καποδίστρια ξεκινώντας από τον Μάρτιο 2021, θα αναρτά στα social media χαρακτηριστικά παραδείγματα τεκμηρίων που αναδεικνύουν τη σημασία και τον πλούτο του υλικού που μελετήθηκε από τους ερευνητές και τώρα προσφέρεται στο ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο των αναρτήσεων, θα αναδειχθούν τεκμήρια που ενσωματώθηκαν στο Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια και προέρχονται από δύο μεγάλης ιστορικής αξίας αρχεία: το «Αρχείο Εισερχομένων Ι. Καποδίστρια» και το «Αρχείο Ιωάννη– Βαπτιστή Θεοτόκη», που απόκεινται στα Γ.Α.Κ. – Νομού Κερκύρας και αποτελούν σημαντική προσθήκη στη μελέτη της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Επίσης, οι αναρτήσεις θα δημιουργούν συνδέσεις με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή για τη συμβολή των Επτανησίων στην Επανάσταση που θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Στην ιστοσελίδα, ο ψηφιακός επισκέπτης, θα ανακαλύπτει με διαδραστικό τρόπο σημαντικούς Επτανήσιους (όπως ο Διονύσιος Ρώμας, ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος, η Ισαβέλλα Θεοτόκη, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Μάριο Πιέρη, ο Σταμάτης Βούλγαρης, κ.ά)  που «αφηγούνται» τις δικές τους ιστορίες: πώς διάβασαν, κατέγραψαν, ονειρεύτηκαν, εργάστηκαν, πάλεψαν για αυτή τη νέα πατρίδα που φάνηκε να παίρνει μορφή μέσα από την Επανάσταση. Κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτό το εκτενές δίκτυο ανθρώπων και ιδεών παραμένει ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821» υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020».