Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κίνα ο Δήμαρχος Κέρκυρας για μια εβδομάδα

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
19 Σεπτεμβρίου 2016 / 15:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη μεγαλύτερη πόλη, Ζενγκζού, της τρίτης πιο πυκνοκατοικημένης επαρχίας της Κίνας, Χενάν (σ.σ. που μεταφράζεται «νοτίως του κίτρινου ποταμού» αν και είναι βορείως του!) βρίσκεται από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κ. Νικολούζο.

Τον συνοδεύουν η διευθύντρια του Σινοϊαπωνικού μουσείου, Δ. Ζερνιώτη και έμπειρος διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μια εβδομάδα και σκοπός της είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ιδιαιτέρως γύρω από τη λειτουργία του μουσείου εδώ και πιο συγκεκριμένα την οργάνωση έκθεση κινεζικής πορσελάνης τον προσεχή Νοέμβριο. Διερευνάται και η περίπτωση της αδελφοποίησης της Κέρκυρας με την κινεζική, επαρχιακή πρωτεύουσα.
Η περιοχή θεωρείται ως το λίκνο του κινεζικού πολιτισμού. Η στρατηγική θέση της σημαίνει επίσης ότι έχει υποστεί από σχεδόν όλους τους μεγάλους πολέμους στην Κίνα. Με πληθυσμό περίπου 93.600.000 σήμερα, η Henan είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη κινεζική επαρχία. Είναι επίσης η πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη υπο-εθνική διαίρεση του κόσμου . Αν ήταν μια χώρα από μόνη της, θα ήταν το δωδέκατο πολυπληθέστερη στον κόσμο, ακριβώς πίσω από το Μεξικό και μπροστά από τις Φιλιππίνες. 
Η κυβέρνηση της είναι δομημένη σε ένα σύστημα διπλής κόμμα-κυβέρνηση, όπως όλα τα άλλα θεσμικά όργανα διακυβέρνησης στην ηπειρωτική Κίνα. 
Η Χενάν έχει δει την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, και η οικονομία της έχει επεκταθεί σε ένα ακόμη ταχύτερο ρυθμό από τον εθνικό μέσο όρο του 10%. Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη έχει την έχει μετατρέψει από μία από τις φτωχότερες επαρχίες σε μία που να συγκρίνεται με άλλες κεντρικές επαρχίες. Στη βιομηχανική της παραγωγή περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων και  τα Junci , ένα είδος πορσελάνης καταγωγής Yuzhou γνωστή για το χρωματιστά μοτίβα της, τα γλυπτά νεφρίτη της Zhenping και Λουογιάνγκ 's Tangsancai ( "Tang Τρία Χρώματα»), τα οποία είναι πήλινα ειδώλια κατασκευασμένα με το παραδοσιακό στυλ της δυναστείας των Τανγκ .