Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιπαράθεση Βάκη & Δένδια για τις τηλεοπτικές άδειες

Τηλεοπτικές άδειες
08 Σεπτεμβρίου 2016 / 13:18

ΑΘΗΝΑ. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πρώην και νυν βουλευτές Κέρκυρας, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ Πρώτη Γραμμή, με αντικείμενο τη διαδικασία χορήγησης αδειών.

"Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" χαρακτήρισε τη διαδικασία με την οποία δόθηκαν άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα δώσουν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε αυτόν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως ο διαγωνισμός ήταν αντισυνταγματικός, καθώς έπρεπε να τον διενεργήσει το ΕΣΡ, το οποίο δεν έχει συγκροτηθεί. Στο επιχείρημα πως η ΝΔ διαφώνησε στη συγκρότηση, δήλωσε πως επρόκειτο για κόλπο και ότι το ΕΣΡ δεν θα είχε κεντρικό ρόλο στην διενέργειά του. "Από τέτοια κόλπα ξέρουμε και εμείς" τόνισε.

Ερωτηθείς για το τί θα γίνει σε περίπτωση που η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση, ανέφερε: "Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει κι άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν".

Υποστήριξε πως η ΝΔ δεν θα αφαιρέσει τις άδειες από αυτούς που τις πήραν στον διαγωνισμό και ότι θα προκηρύξει περισσότερες. "Με δέκα άδειες θα παίρναμε περισσότερα, είναι λίγες οι τέσσερις" δήλωσε.

Η αντίδραση της Φωτεινής Βάκη

«Θα επιστρέψει η ΝΔ τα λεφτά στους καναλάρχες; Αυτό είναι είδηση!» σχολίασε χαρακτηριστικά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες.
 
Η Φ. Βάκη, απαντώντας στον Νίκο Δένδια για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, επισήμανε πως «ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά». Στις δηλώσεις περί «πραξικοπημάτων», αντέτεινε «να αναζητήσετε τα πραξικοπήματα το 2013 όταν το μαύρο έπεσε στη δημόσια τηλεόραση» για να μην ακούγονται «τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ» κατά δήλωση βουλευτή της ΝΔ. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι επί 27 χρόνια ανανεώνονταν προσωρινές άδειες λειτουργίας των καναλιών και «ψηφιζόταν κάθε χρόνο στη βουλή η αναστολή της πλήρωμης των φόρων των τηλεοπτικών διαφημίσεων».
 
Για την ΑΥΓΗ

Σε ό,τι αφορά τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις για την δανειοδότηση της εφημερίδας «Αυγή», με αφορμή την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Δ. Στούμπου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, η Φ. Βάκη ανέφερε: «Η Αυγή είναι μια πολυμετοχική, μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Αρκεί κανείς να διαβάσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να ενημερωθεί για τους ισολογισμούς της για να καταλάβει ότι όλα είναι εν τάξη». Για την εταιρεία ΑΤΛΑΣ με έδρα την Κύπρο σημείωσε ότι «έχει διεύθυνση και τηλέφωνο» και τα στοιχεία που την αφορούν είναι καθόλα νόμιμα. Επομένως, θέλει πολύ θράσος η αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους περί off shore, σημείωσε η Φ. Βάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» και ότι στη ΝΔ υπάρχουν... πολλά παραδείγματα «τεχνογνωσίας» off shore. Επιπλέον, το κόμμα της ΝΔ έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες που δεν θα καταφέρει να τα αποπληρώσει ποτέ.

Τέλος, ερωτώμενη για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι γίνονται μικρά, αλλά σταθερά βήματα, προκειμένου να εξέλθουμε από την επιτροπεία. Θαύματα δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, πολλώ δε μάλλον, όταν η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που είχε απολέσει το 1/4 του εθνικού πλούτου. Άλλωστε η όποια αλλαγή συναρτάται με την αλλαγή της διεθνούς συγκυρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των αναπτυγμένων χωρών θα φτάσουν φέτος το 107% των ετήσιων οικονομικών τους επιδόσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο χρέους από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φωνές εναντίον της λιτότητας που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ακροδεξιά στην Ευρώπη πληθαίνουν και υπό αυτήν έννοια είναι μεγάλης σημασίας η συνάντηση των χωρών του Νότου που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.