Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να φορολογηθούν οι δικτυακοί κολοσσοί υπέρ του ελληνικού Τύπου

Τύπος
21 Οκτωβρίου 2020 / 12:19

ΑΘΗΝΑ (ΜΕΡΑ25). Την θεσμοθέτηση φόρου 4% επί των συνολικών εσόδων στην ελληνική αγορά (όχι κερδών) των λεγόμενων FAANGS (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google, Spotify) υπέρ της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, προτείνει το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη.

... κατά τα συνάντησή του στα γραφεία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) με το Διοικητικό της Συμβούλιο.
 
Εκ μέρους της ΕΙΗΕΑ, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ(Νίκος Χατζηνικολάου- Πρόεδρος, Τασος Μπούρας- Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Φιλιππακης - Γραμματέας και οι Ανδρέας Κουρής και Κωνσταντίνος Γέρου) ενημέρωσαν τον κ. Βαρουφάκη για τη νέα, δυσοίωνη τροπή που έδωσε στην προϋπάρχουσα κρίση του κλάδου η πανδημία και του ανέλυσαν την ανεπαρκή και προβληματική πολιτική ενίσχυσής του που εφάρμοσε η κυβέρνηση έως τώρα.
 
Δηλώνοντας τη συμφωνία του ΜέΡΑ25 με τις βασικές γραμμές των εισηγήσεων της ΕΙΗΕΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τις τέσσερεις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την έντυπη δημοσιογραφία και, γενικότερα, τα ΜΜΕ:
 
1.    Οι κρατικές ενισχύσεις από το κράτος θα πρέπει να αφορούν μόνο έντυπες (σε κανονικό χαρτί) εφημερίδες, αντί για τα διαδικτυακά ή ραδιοτηλεοπτικά μέσα, και να ρέει απ'ευθείας στους εργαζόμενους σε αυτές
2.    Το μοίρασμα των ενισχύσεων στα ΜΜΕ να μην επαφίεται στην κυβέρνηση αλλά να αποφασίζεται από Εθνικό Διαβουλευτικό Συμβούλιο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αποτελούμενο κατά 1/3 από βουλευτές (ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων), κατά 1/3 από κληρωτούς μάχιμους δημοσιογράφους, και κατά 1/3 από κληρωτούς πολίτες
3.    Τα κονδύλια για ενισχύσεις στις εφημερίδες να προκύπτουν - σύμφωνα με την πάγια πρόταση του ΜέΡΑ25 - από την θεσμοθέτηση φόρου 4% επί των συνολικών εσόδων στην ελληνική αγορά (όχι κερδών) των λεγόμενων FAANGS (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google, Spotify) υπέρ της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, στην οποία το ΜέΡΑ25 συγκαταλέγει τις εφημερίδες, τα βιβλία, τα θέατρα, τον χορό, τον κινηματογράφο κλπ.
4.     Για εφημερίδες που προαγάγουν την ελληνική δημοσιογραφία, για λογοτεχνικά βιβλία, και για τους θεατρικούς θιάσους και τα χοροθέατρά μας, το ΜέΡΑ25 προτείνει μηδενικό ΦΠΑ.