Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η τοποθέτηση Αλεξάκη στη 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

Αλέξανδρος Αλεξάκης
30 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:35

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη). Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου η 10η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, με τηλεδιάσκεψη,

παρουσία του Υπουργού Τουρισμού, καθώς και με συμμετοχή Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, Α. Αλεξάκης.

Βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η παρουσίαση δυο δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού και πιο συγκεκριμένα η πρωτοβουλία για την δημιουργία Εθνικού και Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Τουρισμού, καθώς και ενημέρωση για τους στόχους της Επιτροπής για τον Προσβάσιμο  Τουρισμό η οποία προσφάτως συγκροτήθηκε.

Στην τοποθέτηση του ο κος Αλεξάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα ακόλουθα:
Οι εκτεταμένες επιπτώσεις που επέφερε η υγειονομική κρίση στον τουριστικό κλάδο για επαγγελματίες και απασχολούμενους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις αναλύσεις ειδικών, οδηγούν αναπόφευκτα την χώρα σε νέα ύφεση της τάξεως 8 με 10%, και θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια, προκειμένου η ελληνική αγορά να επανακάμψει.

Εξακολουθούμε όλοι να βιώνουμε έντονη αβεβαιότητα, εφόσον παραμένει το ενδεχόμενο νέου lockdown, και βεβαίως επικρατεί αμηχανία ακόμη και μεταξύ εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, πράγμα που καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά απρόβλεπτη.

Παρά τις αντίξοες έως και κοσμογονικές συνθήκες που βιώνουμε όμως, πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται και να τις ενσωματώσουμε στον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τον τουρισμό.

Είναι προφανές ότι στην μετά covid εποχή θα δούμε πιο έντονη την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα διαφαίνονται μεσοπρόθεσμες αλλαγές που επηρεάζουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την φιλοσοφία των ταξιδιωτών παγκοσμίως.

Υπάρχουν πλέον έννοιες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα των προτιμήσεων των επισκεπτών, όπως η έννοια της ασφάλειας, καταρρίπτοντας τα πρωτεία που για χρόνια κρατούσε το δίπτυχο “ήλιος - θάλασσα”. Η αναζήτηση ενός ασφαλούς προορισμού δημιουργεί το περίγραμμα της ανάπτυξης ενός νέου τουριστικού μοντέλου, με την προώθηση αντίστοιχα ολοκληρωμένου μηχανισμού που θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό υποδομών, εφαρμογή και περεταίρω εξειδίκευση υγειονομικών πρωτοκόλλων κλπ.


Είναι πλέον μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπεί στο τραπέζι των συζητήσεων ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, που πέραν της υγειονομικής προέκτασης απασχολεί το μέλλον των δημοφιλέστερων προορισμών ανά τον κόσμο.

Συνεπώς η πρωτοβουλία του Υπουργείου για την δημιουργία Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Τουρισμού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εντάξει στον σχεδιασμό της την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης, ενώ με την βοήθεια του Οδικού Χάρτη και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου μπορούμε να εντείνουμε την διαδικασία. Βέβαια θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση των δεδομένων, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό σε εθνικό επίπεδο.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του Προσβάσιμου Τουρισμού ως νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ήδη προγραμματίσει την υλοποίηση ολοκληρωμένου πλαισίου παρεμβάσεων σε 12 συνολικά παραλίες και συγκεκριμένα 4 στην ΠΕ Κέρκυρας, 3 στην ΠΕ Κεφαλονιάς, 3 στην ΠΕ Ζακύνθου και 2 στην ΠΕ Λευκάδας.

Σημειώνεται ότι στην πλειονότητα των οργανωμένων παραλιών της ΠΕ Κέρκυρας έχουν ήδη τοποθετηθεί
sea trucks.

Προβλέπεται η εγκατάσταση πλωτών αμαξιδίων πρόσβασης στην θάλασσα, ενώ σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες καταλυμάτων και εστίασης των περιοχών αυτών, θα υλοποιηθούν πρόσθετες υποδομές για την ανεμπόδιστη χρήση των υποδομών και υπηρεσιών από όλους, ώστε να μπορούν όλοι να  βιώσουν χωρίς περιορισμούς την εμπειρία της αναψυχής και των διακοπών.

Επιπλέον οι περιοχές αυτές συνολικά, θα ενταχθούν σε πλατφόρμες διακοπών ως περιοχές απόλυτης προσβασιμότητας για όσους επισκέπτες αναζητούν προορισμούς με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τέλος δηλώνουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στο έργο της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού και θα χαρούμε να λαμβάνουμε εφεξής ενημερωτικό υλικό για κάθε νέα πρωτοβουλία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.