Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμελητήριο - Φ. Στέλλας: «Συνένοχο στο φόνο δεν θα μ΄ έχετε, παραιτούμαι»

Επιμελητήριο
29 Σεπτεμβρίου 2020 / 11:32
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τους στίχους των αδελφών Κατσιμίχα «Το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας, ξεγράψτε με απ΄ τα κατάστιχά σας, στο κόλπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας», αποχαιρέτησε ο Φιλόθεος Στέλλας

το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτό Επιμελητήριο» υπέβαλε την παραίτησή του επισημαίνοντας ότι οι δικές του "κόκκινες γραμμές" ξεπεράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου: «Εντελώς παράνομα, εσείς κ. Χονδρογιάννη και η «παρέα» σας, χωρίς να αποφασίσει όπως ο νόμος ορίζει, το κυρίαρχο όργανο που είναι το ΔΣ, διαγράψατε 7 συναδέλφους και από τις δυο παρατάξεις».

Στην επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για κακοδιοίκηση, αντιδημοκρατικές πρακτικές, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων με αδιαφανείς διαδικασίες. 

«Η διοίκηση της «παρέας» Χονδρογιάννη, της παρέας σας, κι εσάς προσωπικά κ. Χονδρογιάννη, συνέχιζε και συνεχίζει να διοικεί με αυταρχική, απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά, γεγονός το οποίο δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο από εμένα όσο και από μερίδα συναδέλφων οι οποίοι έχουν αρχές, αξίες και προπαντός σέβονται τον εαυτό τους». 

Αναλυτικά η επιστολή του Φιλόθεου Στέλλα:

 κ. Πρόεδρε, κ. Χονδρογιάννη,

στις 31 Οκτωβρίου του 2012, πριν 8 ολόκληρα χρόνια σας απέστειλα  την παρακάτω επιστολή ανεξαρτητοποίησης.
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ένα περίπου χρόνο πριν, θεωρώντας ότι το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για τον επιχειρηματικό κόσμο, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δυσμενής αυτή κατάσταση, αποδέχτηκα την πρότασή σας και συμμετείχα ως υποψήφιος του συνδυασμού που συγκροτήσατε για τις Επιμελητηριακές εκλογές του 2011.

Εκλογές στις οποίες ο συνδυασμός μας, παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για μια σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων τις οποίες οι συνάδελφοί μας, αποδέχθηκαν και μας εξέλεξαν με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Η εντολή που μας δόθηκε ήταν να προχωρήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, παλιοί και νέοι σύμβουλοι, με εσάς επικεφαλής  προκειμένου να συμβάλλουμε μέσα από το θεσμικό μας ρόλο στην επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό κατέθετα προτάσεις όπως  επιστολή  για τη μείωση του ΦΠΑ και την εναρμόνισή του με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές  Αρ. Πρωτ. 773/19-04-2012,  Βιοτεχνικό πάρκο, προγραμματικές συμβάσεις, έκδοση κάρτα μέλους, ομαδική ασφάλιση, πορεία Αναπτυξιακής  Αρ.Πρωτ.1843/19-10-2012
Θεωρώ ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωσή σας να ενημερώνετε και να απαντάτε στα ζητήματα που σας θέτουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Κέρκυρας κάτι που ποτέ δεν κάνατε με μένα.
Με βάση τα παραπάνω, ύστερα από ώριμη σκέψη, σοβαρό προβληματισμό αλλά και με ήσυχη την συνείδησή μου με την παρούσα δήλωση, σας γνωστοποιώ ότι από σήμερα, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΙ  από την παράταξη «Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Συνεργασία» με την οποία εκλέχθηκα σύμβουλος στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας.

Από σήμερα κι εφεξής δεν ανήκω πια στη παράταξη, στην υπηρεσία της οποίας έθεσα τον εαυτό μου και αγωνίστηκα για τη νίκη του συνδυασμού με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί πίστεψα στις αξίες και στα οράματα τα οποία αυτή ευαγγελιζόταν.
Δυστυχώς οι προσδοκίες μου διαψεύστηκαν.
Η στάση μου θα καθορίζεται με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ευπρέπειας.

Προτίμησα τη λύση της ανεξαρτητοποίησης για να αποφύγω την δημιουργία εγγενών προβλημάτων στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκα.

Πιστεύω ότι έτσι θα έχω τη δυνατότητα με πλήρη ελευθερία σκέψης, αυτοδιάθετο φρόνημα και αδέσμευτη δράση να υπηρετώ τον θεσμό του Επιμελητηρίου όπως εγώ το φαντάζομαι και όπως εγώ το επιθυμώ. Με την απόφασή μου αυτή θα έχω μεγαλύτερη δυνατότητα να εκτελώ το καθήκον μου σύμφωνα με τη συνείδησή μου τόσο απέναντι στον τόπο μου, όσο και στους συναδέλφους μου, που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν πρώτο σε ψήφους Σύμβουλο στο τμήμα των Υπηρεσιών όπου  ήμουν υποψήφιος, και  στους οποίους οφείλω να λογοδοτώ με τις πράξεις μου.

Τέλος, θα εξακολουθήσω να εργάζομαι με γνώμονα τη δέσμευσή μου έναντι των συναδέλφων μου, για την αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που τους απασχολούν.

Θα είμαι ΠΑΡΩΝ και θα στηρίζω κάθε θετική πρόταση που θα κατατεθεί καθώς επίσης θα εργαστώ ακούραστα για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΛΟΓΩΝ».

Σήμερα 28 Σεπτεμβρίου του 2020, 8 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά, συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο, ΟΛΑ όσα στην παραπάνω επιστολή αναφέρω.

Στις εκλογές το Δεκέμβριο του 2017 μαζί με συνεργάτες, φίλους και συναδέλφους αποφασίσαμε και συμμετείχαμε στις επιμελητηριακές εκλογές δημιουργώντας ένα ανεξάρτητο συνδυασμό, το «ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», ορμώμενοι από διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και οικονομικές αφετηρίες, πρόσωπα καταξιωμένα στη συνείδηση της επιχειρηματικής κοινότητας, με κοινό κίνητρο την προσφορά στον επαγγελματία και τον τόπο.

Κόντρα σε κεντρική κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, πολιτευτές, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οικονομικά συμφέροντα, ο επαγγελματικός κόσμος μας τίμησε και μας εξέλεξε δεύτερους, δίνοντάς μας το εκπληκτικό ποσοστό του 40%. 4 στους 10 συναδέλφους που έκαναν το κόπο και ήρθαν να ψηφίσουν, επέλεξαν το δικό μας ψηφοδέλτιο. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Υποσχεθήκαμε μεταξύ άλλων:

●  Διαφάνεια, σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Επιμελητηρίου.

●  Παροχή, χωρίς περιορισμούς, τεχνογνωσίας, εξειδίκευσης κι ενημέρωσης στη βάση της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το Νομό.

●  Ενίσχυση και προβολή της τοπικής  παραγωγής  και της επιχειρηματικής καινοτομίας.

● Συμβολή στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που δεν απαιτούν χρήματα, αλλά αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

●  Έμπρακτη ενίσχυση των επαγγελματιών στο μέτωπο κατά της παραοικονομίας, αλλά και της γραφειοκρατικής αυθαιρεσίας, οριοθετώντας ταυτόχρονα την υγιή επιχειρηματικότητα σαν σημαντικό συστατικό στοιχείο της οικονομικής πραγματικότητας και της κοινωνικής συνοχής.

● Διαρκή συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, ώστε να γίνεται συντονισμός δράσεων, επ’ ωφελεία των επιχειρηματιών και του κοινωνικού συνόλου.
 Δυστυχώς 3 χρόνια μετά είμαι εδώ, να απολογηθώ, διότι παρ’ όλες τις προσπάθειες εμού και των συνεργατών μου, τίποτα δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί.

 Όλες μας οι προσπάθειες, όλες μας οι προτάσεις όπως: 1. Δημιουργία εμπορικού δρομολογίου Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, 2. Ενίσχυση των Κερκυραϊκών επιχειρήσεων που πλήττονταν από την κρίση, 3. Δωρεάν διανομή υγειονομικού υλικού την περίοδο της έξαρσης του ιού στα μέλη μας, 4. Επιδότηση της συνδρομής των συναδέλφων, 5. Εκκαθάριση μητρώου επιχειρήσεων, 6. Εξορθολογισμός των δαπανών, 7. Ψηφιοποίηση διαδικασιών  και πολλά άλλα,  έπεφταν στο κενό.
Αντ΄ αυτών, κακοδιοίκηση, αντιδημοκρατικές πρακτικές, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων με αδιαφανείς διαδικασίες, ήταν ο κανόνας λειτουργίας του Επιμελητηρίου.

Η διοίκηση της «παρέας» Χονδρογιάννη, της παρέας σας, κι εσάς προσωπικά κ. Χονδρογιάννη, συνέχιζε και συνεχίζει να διοικεί με αυταρχική, απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά, γεγονός το οποίο δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο από εμένα όσο και από μερίδα συναδέλφων οι οποίοι έχουν αρχές, αξίες και προπαντός σέβονται τον εαυτό τους. 

Κάθε άνθρωπος βάζει τις δικές του ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

Οι δικές μου ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ξεπεράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου όπου εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΑ, εσείς κ. Χονδρογιάννη και η «παρέα» σας, χωρίς να αποφασίσει όπως ο νόμος ορίζει, το κυρίαρχο όργανο που είναι το ΔΣ, διαγράψατε 7 συναδέλφους και από τις δυο παρατάξεις.
Σε μια περίοδο όπου η επιχειρηματικότητα μαστίζεται, οι συνάδελφοι δίνουν καθημερινές μάχες χαρακωμάτων, μόνοι, ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΩΝ.

Με μία διοίκηση που επιλέγει αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα, να ασχολείται με το κυνήγι συναδέλφων και όλα αυτά η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ διοίκηση Χονδρογιάννη τα πράττει λίγους μόλις μήνες πριν τις επιμελητηριακές εκλογές.

κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ, ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ, ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗ ΠΛΑΤΗ;  ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ.
ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
ΔΙΧΑΣΑΤΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΩΣΕΤΕ.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ.
ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ.

Αυτή η «ετσιθελική», βαθιά αντιδημοκρατική, αντισυναδελφική, ΠΑΡΑΝΟΜΗ συμπεριφορά όπως αναλυτικά τεκμηρίωσα στη συνεδρίαση του ΔΣ, δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από εμένα.
Είναι η σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι, η πράξη η οποία ξεπέρασε τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Καταθέτω λοιπόν την παραίτηση μου από μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας και από μέλος του ΔΣ του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (ενός άλλου θεσμού που προεδρεύετε και τον διαλύσατε κυριολεκτικά) με την ευχή η παραίτησή μου αυτή να γίνει η απαρχή μιας καλύτερης μέρας για το Επιμελητήριό μας.
ΤΩΡΑ κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ. ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΑ ΜΟΝΟΣ!

Τελειώνοντας σας χαρίζω τους στοίχους από το τραγούδι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Συνένοχο στο φόνο δε θα μ΄ έχετε».
Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
Το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
Ξεγράψτε με απ΄ τα κατάστιχά σας
Στο «κόλπο» σας δεν μπαίνω και στα έργα σας.
 
Φιλόθεος  Αντ .Στέλλας
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.