Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» για τις καταστροφές του «Ιανού»

Αντικαπιταλιστική Αριστερά
24 Σεπτεμβρίου 2020 / 14:35

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταστροφές στα νησιά του Ιονίου από τον «Ιανό», εξέδωσε η παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο με επικεφαλής τη Βέρα Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ»).  Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου με επικεφαλής τη Βέρα Κορωνάκη, με θέμα τις επιπτώσεις του κυκλώνα «Ιανός», που έπληξε τα νησιά του Ιονίου και τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες που πρέπει να εφαρμοστούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια»:

«Ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ με την υψηλή βροχόπτωση και τους σφοδρούς  ανέμους, που έπληξε το νησί μας αλλά και ολόκληρο το Ιόνιο, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και το Αιγαίο, άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές σε υποδομές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και το οδικό δίκτυο σε Αργοστόλι, Παλλική, Λειβαθώ, Έρυσσο και Ιθάκη, σε ανωδομές (κτίρια οικιών-επιχειρήσεων),αλλά και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατάστρεψε ολόκληρους οικισμούς (Αγία Ευφημία, Ασσος, Φισκάρδο, Βαθύ, Φρίκες κλπ), και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον.

Είναι τύχη το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές όπως έγινε στην Καρδίτσα. Ο εφιάλτης ξαναγυρνά για να μας θυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι κάθε φορά που γίνεται ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο θα χάνονται και ανθρώπινες ζωές.

Ετσι μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη ύπαρξης αντιπλημμυρικής προστασίας που διαχρονικά δεν είναι σε προτεραιότητα από το κεντρικό κράτος και τα αστικά κόμματα, αλλά και από το τοπικό κράτος που είναι η Περιφέρεια και οι Δήμοι.

Άλλωστε σε τελευταία προτεραιότητα είναι  και όλες οι άλλες κοινωνικές ανάγκες, τα ζητήματα της παιδείας, της υγείας,του πολιτισμού, της πρόνοιας, που δεν αποτελούν πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο, το οποίο διαχρονικά προσκυνούν οι αστοί διαχειριστές της σύγχρονης Ελλάδας.

Όσοι στο διάβα του χρόνου έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του κράτους, μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο διαχειριστή, και όλοι μαζί προσπαθούν να μας πείσουν ότι στην ουσία ευθύνονται τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», «τα πρωτοφανή ύψη βροχής», η «θεομηνία», ο «στρατηγός άνεμος» κλπ.

Βασικοί παράγοντες των καταστροφών είναι η τερατώδης και εγκληματική δόμηση των μεγάλων αστικών κέντρων, η ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης της βιομηχανίας, η παντελής έλλειψη προστασίας, είτε πρόκειται για αντιπυρικές ζώνες είτε πρόκειται για αντισεισμικές κατασκευές είτε πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και η διαχείριση των φυσικών καταστροφών από κυβερνώντες που επειδή υπηρετούν το κεφάλαιο,  το τελευταίο που σταθμίζουν είναι οι ανθρώπινες ζωές και τα υπάρχοντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όσοι πολιτικοί  υπηρέτησαν την αστική διαχείριση στο κεντρικό αλλά και στο τοπικό κράτος και ενέταξαν των καθαρισμό των ρεμάτων και τα άλλα απαραίτητα κοινωνικά έργα στην μέγγενη των «εθνικών στόχων» και των «πλεονασμάτων» εγκληματούν σε βάρος των εργαζομένων.Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατασκευή των ανεμογεννητριών χωρίς τα αντιπλημμυρικά έργα και γενικά τα απαραίτητα έργα υποδομής έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η Αγία Ευφημία ξανά και ξανά με την  πρώτη βροχή. 

Μπροστά στην καταστροφή που έγινε στην Κεφαλονιά δεν είμαστε όλοι ίσοι. Ούτε όσον αφορά στις ευθύνες ούτε πολύ περισσότερο στην ανάγκη που έχουν τα πλέον λαϊκά  και φτωχά στρώματα για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με κρατική επιβάρυνση.

Τα τελευταία χρόνια στην Κεφαλονιά έχουν γίνει αρκετές καταστροφές στην Πύλαρο την ΄Ερυσσο, την Παλλική και την Ιθάκη, έχουν εξαγγελθεί πολλά αντιπλημμυρικά έργα και δεν έχει γίνει κανένα. Άλλωστε πόσο και ποιοι αποζημιώθηκαν από το 15ήμερο  blackout της ΔΕΗ το 2005, πόσοι  και πόσο αποζημιώθηκαν  από τους πρόσφατους σεισμούς το 2014 και πόσοι αποζημιώθηκαν για τις πλημμύρες το 2018 και το 2019 στην Αγία Ευφημία και την Ιθάκη.

Μόνο ένα αγωνιστικό ρεύμα κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική με ταξικό προσανατολισμό που βάζει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στην κερδοφορία του κεφαλαίου μπορεί να αποσπάσει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης των ζημιών όπως και μέτρα πρόληψης για επόμενες καταστάσεις.  Δεν θέλουμε ούτε μπαλώματα ούτε κουκουλώματα. 

Αρνούμαστε να δεχθούμε το επιχείρημα της εθνικής συναίνεσης που χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να καταστείλει κάθε διεκδικητική προσπάθεια.

ΖΗΤΑΜΕ:

1. Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολο των ζημιών που υπέστησαν.

2. Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες, δημόσιες υποδομές.

3. Απόδοση ποινικών ευθυνών στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε την εν λόγω κατάσταση και σε όλους εκείνους που άφησαν απροστάτευτη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

4. Μέτρα ανακούφισης (απαλλαγή) των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ ΦΠΑ και πάγωμα των χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις.

5.  Άμεσο σχεδιασμόκαι υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων από κρατικούς πόρους, που να μηδενίζουν τον κίνδυνο σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα παιδιά μας.

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο έργων σε περιοχές όπως Αγία Ευφημία, Ασσος, Αργοστόλι, Παλλική, Νύφι, Σιμωτάτα, Έρυσσος Φρίκες, Ιθάκη, καθώς και σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Τα νησιά μας ήταν και θα είναι τόπος εκδήλωσης φυσικών και μη καταστροφών (σεισμικά φαινόμενα, φωτιές, πλημμύρες κλπ} και για αυτό τον λόγο απαιτείται διαρκής φροντίδα, παρακολούθηση και ετοιμότητα στον περιβάλλοντα σχεδιασμό γιατί το περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) αποτελεί το υπόβαθρο κάθε κοινωνίας και οικονομίας».