Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Αλέκος Αυλωνίτης για την επέτειο της πολιορκίας του 1716

Αλέκος Αυλωνίτης
11 Αυγούστου 2020 / 14:10
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Βουλευτή).Για τη σημαντική και ιστορική νίκη των Βενετών και των Κερκυραίων κατά την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους, γράφει

ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης «Μια σημαντική στρατιωτική και ηθική νίκη Βενετών και Κερκυραίων κατά την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους για την επέλασή τους στην Ευρώπη.  30.000 Τούρκοι από τη Γούβια και τον Ύψο, το Μαντούκι και τη Γαρίτσα, έως το λόφο του Αβράμη και του Σωτήρος, απέναντι σε 5.000 Βενετούς και Κερκυραίους στρατιώτες μαζί με 3.000 Κερκυραίους σε μια κοσμοξακουστή μάχη.
 
Ο Στρατάρχης Ιωάννης Ματθίας Σούλεμπουργκ (Σχολέμβουργος) αρνήθηκε στα καλέσματα των Τούρκων για παράδοση της πόλης κι έτσι, μέχρι τις 8 Αυγούστου οι επιθέσεις ήταν συνεχείς, ενώ μια ανέλπιστα καταστρεπτική καταιγίδα για τους Τούρκους στις 9 Αυγούστου, τους ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση και οριστική φυγή. Η ιστορία ενός καλόγηρου με αναμμένο πυρσό κυκλοφόρησε ανάμεσα στους Τούρκους από στόμα σε στόμα και διαφυλάχτηκε στην παγκόσμια ιστορία ως παράδειγμα συνύπαρξης πολιτικών, στρατιωτικών αλλά και θρησκευτικών διαστάσεων των πολέμων. Παραδείγματα, των οποίων συναντούμε και σήμερα, ανά τον κόσμο.
 
Στις αναγκαίες ιστορικές απορίες, απαντά η ίδια η ιστορία με τη σοφία των πλούσιων πτυχών της. Αρκεί η ανάγνωσή της και η βαθειά γνώση της. Ιδιαίτερα για τον τόπο μας, ίσως, αποβεί το ισχυρότερο μάθημα που πρέπει να λάβουμε για να πορευθούμε με κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα στο μέλλον. Χρόνια πολλά στην Κέρκυρα.»
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.