Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σταγόνα-σταγόνα το έργο της ύδρευσης της Κέρκυρας

Ύδρευση
23 Αυγούστου 2016 / 11:47
Γιώργος Κατσαΐτης

Μικρότερο έργο, 50 εκ.€ για αρχή & για τις ανάγκες της πόλης και της Λευκίμμης θα προτείνει η ΔΕΥΑΚ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευκαιρία να ξεμποκαριστεί ένα μεγάλο έργο για το νησί ή ελιγμό του υπουργείου ώστε να το αντικαταστήσει με κάτι εμφανώς μικρότερο; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και αφορά στο "έργο ύδρευσης" ή αλλιώς των φραγμάτων, όπως έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε, και έτσι τίθεται στο δημοτικό συμβούλιο, που πρόκειται να συνεδριάσει μεθαύριο (Πέμπτη). Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών άλλωστε "φούσκωσε" την ατζέντα των εκκρεμοτήτων, η αντιμετώπιση των οποίων καθίσταται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, από επικτακτική έως επείγουσα!
 
Η κατάτμηση
 
Η εισήγηση με την οποία ο δήμαρχος και η πλειοψηφία θα "κατέβουν" στην συνεδρίαση σχετικά με το επίμαχο θέμα αναμένεται να είναι η αποδοχή των προϋποθέσεων κατάτμησης του έργου, σύμφωνα τουλάχιστον με την πιο πρόσφατη τέτοια προτροπή των Υπηρεσιών του υπουργείου. Ο λόγος γίνεται για έργο ύψους 50 εκατ. € (σ.σ. ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου είναι της τάξης των 230 εκατ. €, μετά τις επανειλλημμένες αναθεωρήσεις του), κατ' αρχάς, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης και της Λευκίμμης. Τεχνικά οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν τόσο στην αντιμετώπιση του κινδύνου διακοπών στην υδροδότηση όσο και αναβάθμισης της ποιότητας του νερού. Μια τέτοια επιλογή αφορά σε μέρος του υφιστάμενου, μεγάλου έργου, στην προοπτική να ακολουθήσουν και τα άλλα μέρη κατά την εξέλιξη και σύμφωνα με τους ρυθμούς της.
Στο δ.σ. της ΔΕΥΑΚ πάντως, που συζητήθηκε το θέμα πριν πάρει το δρόμο προς το δημοτικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας αντέδρασαν, αντιτείνοντας την πεποίθησή τους ότι η Κέρκυρα θα πρέπει να επιμείνει σ' ολόκληρο το πακέτο δηλ. να αξιώσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το έργο της ύδρευσης συνολικά.
Απέναντι σ' αυτό το δίλημμα, διαιρούνται εκείνοι που επικαλούνται τον ρεαλισμό τους και τα υπερ τριάντα χρόνια που το έργο "κάθεται" στις ελληνικές καλένδες ενώ οι άλλοι πιστεύουν ότι η κατάτμηση είναι τέχνασμα για να αποδοθεί, εάν αποδοθεί, τελικώς στην Κέρκυρα το 1/5 του αρχικώς αναφερόμενου έργου.
 
Οι επιφυλάξεις
 
Η πιο πρόσφατη επαφή της κοινής γνώμης με το έργο ήταν τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή την αυτοψία του κλιμακίου της Διαχειριστικής Αρχής του υπ. Περιβάλλοντος αλλά της ομάδας Jaspers, που επισκέφθηκαν τη ΔΕΥΑΚ. Τα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, που συνόδευσαν στην περιοδεία τους τότε τα μέλη του κλιμακίου, κλήθηκαν να απαντήσουν σε σωρεία ερωτήσεων ενώ επισκέφθηκαν επιτόπου πηγές και δεξαμενές σ' όλο το νησί, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση στην κερκυραϊκή ύπαιθρο δεν είναι και η καλύτερη...
Η ΔΕΥΑΚ έκτοτε δεικδικεί μια οριστική απάντηση. Το θέμα σέρνεται σχεδόν τριάντα χρόνια κι όπως τόνισαν στους εκπροσώπους της ομάδας Jaspers (σ.σ. έναν Ισπανό κι έναν Γερμανό) η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου είναι επιτακτική, καταδεικνύοντας τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί τόσο όσο αφορά στην σκληρότητα του νερού όσο και στις ανάγκες κάλυψης των υδρευτικών αναγκών κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
 
Η δραματικότητα
 
Παραλλήλως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια να αποκασταθεί μεγάλο μέρος του αποκαλούμενου και εσωτερικού δικτύου δηλ. από τις δεξαμενές στους καταναλωτές, όπου παρατηρούνται απώλειες που ξεπερνούν το 50% της συνολικής ποσότητας που έρχεται από τις πηγές! Μάλιστα για τον εντοπισμό των προβλημάτων, η ΔΕΥΑΚ συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια του Ιονίου (σ.σ. Πληροφορικής) και Θεσσαλίας ώστε να γίνονται οι ακριβέστερες μετρήσεις. Μετά την καταγραφή θα χρειαστεί ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης τμημάτων του δικτύου, που δεν είναι όμως αντικείμενο της μεγάλου έργου ύδρευσης που έγινε και η αφορμή γι' αυτές τις αναφορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, έχουν αλλάξει πλέον, με χίλια βάσανα, οι πηγές υδροδότησης της πόλης. Το Γαρδίκι έχει "χαθεί" λόγω του προβληματικού δικτύου και γενικότερα η κατάσταση χρήζει άμεσης και στρατηγικής επέμβασης, κάτι που δεν επιτρέπει άλλες συζητήσεις αλλά την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή.
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.