Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 οι εκλογές για την ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών στο Ι.Π. - πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
24 Ιουνίου 2020 / 18:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου (αριθ. συνεδρίασης 20η/24-06-2020), λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις: των άρθρων 65 έως 71 του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του Ν. 4692/2020:

« Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», (ΦΕΚ 111, τ. Α΄), της παρ. 1 του άρθρου 72 του Ν. 4690/2020: Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις. ( ΦΕΚ 104, τ. Α΄), του Ν. 4485/2017: «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», (ΦΕΚ 114, τ. Α΄), των άρθρων 10,11 και 18 παρ.6 του Ν. 4559/2018 «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις »,  (ΦΕΚ 142/τ.Α΄, 03-08-2018), της υπ΄ αριθ. 77561/Ζ1 ΚΥΑ: «Διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι., των μονομελών οργάνων των ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι., καθώς και των Διευθυντών Κλινικών, Εργαστηρίων και Μουσείων που λειτουργούν στο πλαίσιο ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι., (ΦΕΚ 2481/22-06-2020, τ. Β΄) », της παρ. 3 του άρθρου 2 της υπ΄ αριθ. 153348/Ζ1 Απόφασης του ΥΠΑΙΘ: «Τρόπος διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων των ΑΕΙ ….. κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 4485/2017 (Α΄114)», (ΦΕΚ 3255/15-09-2017, τ. Β΄), την υπ΄ αριθ. πρωτ. Ι.Π.: 842/20-02-2020 Απόφαση, που αφορά στην 3η Ανασυγκρότηση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου ακαδ. έτους 2019-2020,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη και τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θητεία τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών, από 01-09-2020 έως 31-08-2024.
Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του Πρύτανη έχουν οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του Αντιπρύτανη έχουν οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα τα μέλη Δ.Ε.Π., τα οποία αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας της προκηρυσσόμενης θέσης.
Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις δεν επιτρέπεται να κατέχουν συγχρόνως το αξίωμα άλλου μονοπρόσωπου οργάνου, με εξαίρεση τις θέσεις Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Εργαστηρίου, Κλινικής και Μουσείου. Η ιδιότητα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Ιδρύματος.
Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.
Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 από 10:00 έως 15:00, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψήφο μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας(Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.).
Αν κανείς από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, επαναλαμβάνεται, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επόμενη ημέρα Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 από 10:00 έως 15:00 μεταξύ των υποψήφιων συνδυασμών που καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση ή μεταξύ των ισοψηφησάντων συνδυασμών στην πρώτη θέση. Επί νέας άγονης εκλογικής διαδικασίας, επαναλαμβάνεται αυτή, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Αν υπάρχει ένας υποψήφιος συνδυασμός , αυτός εκλέγεται αν λάβει το 1/3 των εγκύρων ψήφων.
Μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκλογή του Πρύτανη και των τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων.
Οι υποψηφιότητες των συνδυασμών των υποψηφίων Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων υποβάλλονται στη Σύγκλητο έως και την 30η/06/2020 και ώρα 14:00, με κατάθεση αίτησης ανά συνδυασμό, υπογεγραμμένης από τον υποψήφιο Πρύτανη και τους υποψηφίους Αντιπρυτάνεις. Η αίτηση κατατίθεται στο κεντρικό Πρωτόκολλο του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωάννου Θεοτόκη 72, τηλ.: 26610-87646.
Την αίτηση υποψηφιότητας θα πρέπει να συνοδεύουν:
Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή αντίγραφο διαβατηρίου.
Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του υποψηφίου κωλύματα εκλογιμότητας.
Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται από πενταμελή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές του Ιδρύματος και ορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου, τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού της παραδοθούν οι υποψηφιότητες κάθε συνδυασμού για τα αξιώματα του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων, εξετάζει εάν οι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας κατά το άρθρο 66 και καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε έναν συνδυασμό, το οποίο περιλαμβάνει τον υποψήφιο Πρύτανη και τους τέσσερις (4) υποψήφιους Αντιπρυτάνεις, εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από τον ορισμό της.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ως Όργανο Διενέργειας Εκλογών,  οφείλει  να διασφαλίζει την ουσιαστική και ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των μελών του εκλεκτορικού σώματος, όπως αυτό εκάστοτε ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, να παρακολουθεί την ορθή και ομαλή διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να υποβοηθά και να επιλύει οιοδήποτε ζήτημα προκύπτει κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και να συντάσσει και να υπογράφει το τελικό πρακτικό εκλογής.
Η παρούσα προκήρυξη θα αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου και θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλα τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.
Πηγή: ionio.gr