Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβληματισμός στη Ζάκυνθο για την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού

Ζάκυνθος
07 Ιουνίου 2020 / 09:57

Για ξεκάθαρο περιστατικό εμπρησμού έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης - Στα 400 στρέμματα εκτιμάται η καταστροφή

ΖΑΚΥΝΘΟΣ.  Εφιαλτική ήταν η νύχτα της περασμένης Παρασκευής για τα ορεινά χωριά Μαριές και Έξω Χώρα της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, στη Ζάκυνθο, που έζησαν για πολλές ώρες την κόλαση της φωτιάς, η οποία δυστυχώς κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα από δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

Η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού, ξεκίνησε στις 22.30 τη  νύχτα της Παρασκευής από την Έξω Χώρα και κινήθηκε γρήγορα προς τις Μαριές. Η έναρξη  εστίας μέσα στην νύχτα και ενώ έπνεαν άνεμοι μεγάλης έντασης, οδηγεί μοιραία σε μια εμπρηστική δράση και επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι ο δασικός πλούτος του νησιού παραμένει σε μεγάλο κίνδυνο.

Η μάχη των πυροσβεστών ήταν ολονύχτια και δύσκολη ενώ  καθοριστική ήταν η συνδρομή εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας: Ένα ελικόπτερο eriscon και το Σούπερ Πούμα της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλο το πρωί του Σαββάτου που ευτυχώς βρέθηκε  έστω μετά από πολλές ώρες σε ύφεση.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης, εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου και του κλιμακίου Ελατίων, συμμετείχαν ακόμη 5 οχήματα και 12 άνδρες από τη Δυτική Ελλάδα, που έφτασαν με το πρωί δρομολόγιο του Σαββάτου από Κυλλήνη, καθώς και 10 άτομα που αποτελούν πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.

Στη Ζάκυνθο επρόκειτο να βρεθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γ. Πανόπουλος, που τελικά με εντολή του αρχηγείου επέστρεψε στην Κέρκυρα παρακολουθώντας στενά την επιχείρηση που συντόνιζε ο Διοικητής Ζακύνθου Χρ Καλογερόπουλος.

Προετοιμασία για εκκένωση του χωριού

Από τις πρώτες ώρες  της φωτιάς ξεκίνησε ένας συντονισμός για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού Μαρριές, μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας καθώς οι φλόγες κινούνταν με μεγάλη ορμή. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ βρίσκονταν όλη τη νύχτα στην πλατεία για να μεταφέρουν τους περίπου 300 κατοίκους του χωριού αν χρειαζόταν ενώ από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΖ είχε ειδοποιηθεί το ξενοδοχείο του κ. Τσουρουνάκη στο Καλαμάκι για την φιλοξενία. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση. Οι χωριανοί ξαγρύπνησαν βλέποντας τον κίνδυνο να πλησιάζει.

Οι τοπικές αρχές

Στο «μέτωπο» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Καψαμπέλη, οι Πρόεδροι Εξωχώρας και Μαριών, οι αρμόδιοι υπάλληλοι Πολιτικής Προστασίας από Περιφέρεια και Δήμο, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, εθελοντικές ομάδες και φυσικά κάτοικοι της περιοχής. Η Αστυνομία, που συμμετείχε  στην επιχείρηση με σημαντική δύναμη, έκανε περιπολίες στο χωριό ενώ είχε κλείσει τον κεντρικό δρόμο από Έξω Χώρα σε Μαριές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι έγιναν  όλες τις ενέργειες που προβλέπονται και ξυπνήσαν τους κατοίκους του χωριού  για το ενδεχόμενο να εκκενωθεί . «Ό,τι μηχάνημα μας ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία το παραχωρήσαμε. Έχουμε συνεχή επικοινωνία με το Αρχείο της Πυροσβεστικής τον Περιφερειακό Διευθυντή Γ. Πανόπουλο και φυσικά την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης μίλησε ξεκάθαρα για εμπρησμό λέγοντας «: Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στη νύχτα και δεν μπορέσαμε να την αντιμετωπίσουμε με εναέρια μέσα. Έχουμε εξασφαλίσει όσο νερό χρειάζεται η Πυροσβεστική και είμαι αισιόδοξος ότι το χωριό δε θα κινδυνεύσει. Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για εμπρησμό γιατί συνέβη μέσα στη νύχτα. Φοβόμαστε εδώ πολύ καιρό ότι θα είχαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο καιρός μας βοήθησε, αλλιώς θα είχε απειληθεί το χωριό», ενώ η Αντιδήμαρχος Ελατίων Β. Καψαμπέλη σημείωσε πως δυστυχώς κάθε καλοκαίρι η Ζάκυνθος καίγεται.


πηγή:  Ermisnews.gr