Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Υπουργείο Εργασίας
05 Ιουνίου 2020 / 14:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την προσοχή των ελεγκτικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του νόμου, ζητά το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Κερκύρας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Κερκύρας χαιρετίζει την πρόσφατη επιτυχία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) τής οποίας το Σωματείο μας αποτελεί μέλος και στην οποία το Προεδρείο μας αντιπροσωπεύει τους συναδέλφους του νησιού μας.

Οι επίμονες και συστηματικές πιέσεις προς το Υπουργείο Εργασίας απέδωσαν καρπούς πριν λίγες μέρες και πρόσφεραν μία σημαντική οικονομική εξασφάλιση για το σύνολο των εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών σε αυτήν την πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να έμεναν χιλιάδες εργαζόμενοι συνάδελφοι, χωρίς δουλειά, απολαβές, ασφάλιση για την τρέχουσα σεζόν, καθώς και επίδομα ανεργίας για τον ερχόμενο χειμώνα, ενήργησε μεθοδικά και αποτελεσματικά, χωρίς αλαλαγμούς και τύμπανα πολέμου, εξασφαλίζοντας τη συγκατάθεση του Υπουργείου σε μία σειρά αιτημάτων, η οποία μεταφράστηκε σε ένα Νομοσχέδιο που προβλέπει συνοπτικά τα εξής:

Όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό θα επαναπροσληφθούν και θα μπουν σε αναστολή σύμβασης, εφόσον δεν ανοίξουν οι επιχειρήσεις από 01/06/20 έως 30/09/2020. Επίσης, όσοι δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και έπαιρναν εποχικό επίδομα ή εποχικό ταμείο ανεργίας, θα πάρουν έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο.

Όσα ξενοδοχεία, όμως, ανοίξουν βάσει πληρότητας, θα σταματήσουν την αναστολή σύμβασης των εργαζομένων τους και θα πρέπει να προβούν στην πρόσληψη.

Όπως είναι αναμενόμενο, βέβαια, η εφαρμογή των μέτρων δεν θα είναι στρωμένη
με ροδοπέταλα. Η συνήθης πρόφαση για ανακαίνιση που επικαλούνται οι ξενοδόχοι δεν είναι επ' ουδενί λόγος για να μην προχωρήσουν στις κατά τον Νόμο προσλήψεις, όπως διαβεβαίωσε κι ο Υπουργός Εργασίας. Την ίδια ώρα, κάποια ξενοδοχεία σε Αθήνα, Χαλκιδική και Ρόδο προχώρησαν κιόλας παράτυπα σε απολύσεις εργαζομένων.

Παρά, λοιπόν, τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, όλοι οι συνάδελφοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας, ώστε να μη γίνουμε για μία ακόμη φορά μοιραίοι Άτλαντες, κουβαλώντας στις πλάτες μας το βάρος κάθε κρίσης. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να είναι έτοιμοι να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του νομοθετήματος, δεδομένης της κωλυσιεργίας που ήδη παρουσιάζουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις.