Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Προστατεύοντας το Περιβάλλον προστατεύουμε την δημόσια υγεία και το μέλλον μας

Στέφανος Γκίκας
05 Ιουνίου 2020 / 14:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, δήλωσε:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θέμα «Ώρα για την Φύση» και εστιάζει στο γεγονός ότι τα τρόφιμά μας, το νερό που πίνουμε αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε προέρχονται από την φύση. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, καλούμαστε να προστατεύσουμε την Φύση και να την φροντίσουμε, γιατί με αυτό τον τρόπο φροντίζουμε τον εαυτό μας και την δημόσια υγεία.
Προ λίγων ημερών, έρευνα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διαπίστωσαν ότι 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στην Ελλάδα, εάν μειώνονταν τόσο οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Επί δεκαετίες η Ανθρωπότητα δεν σεβάστηκε και δεν φρόντισε το Περιβάλλον. Ζούμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς, αφού η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Βιώνουμε τις συνέπειές της και στην Χώρα μας, με τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τις έντονες θεομηνίες του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.
Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών, έχει επεξεργαστεί ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για την πράσινη μετάβαση.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Φύσης τους οποίους υλοποιεί βήμα - βήμα. Έτσι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έως το 2028 θα έχει ολοκληρώσει την απολιγνιτοποίηση. Στηρίζουμε έμπρακτα την εξοικονόμηση ενέργειας και σχεδιάζουμε την υλοποίηση των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών συνδέσεων των νησιών για την καταπολέμηση της ρύπανσης.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης με σημαντικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρονικών οχημάτων και την εγκατάσταση φορτιστών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης, ενώ η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Ήδη δρομολογήθηκε η λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Κέρκυρα, ενώ σήμερα βρίσκονται υπό δημοπράτηση 17 νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Τέλος, τον Ιούλιο 2021 θα αποσυρθεί από την αγορά μεγάλη γκάμα πλαστικών μίας χρήσης.
Πέρα όμως από την κυβερνητική πολιτική, αποτελεί χρέος κάθε πολίτη η συνειδητή προστασία του Περιβάλλοντος. Πράξεις απλές, όπως η προστασία των δασικών εκτάσεων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι προστασία των θαλάσσιων ακτών μας, όπου δεν πρέπει να πετάμε πλαστικά και απορρίμματα και η ορθή χρήση της ενέργειας στις οικίες και στις επαγγελματικές μας στέγες πρέπει να θεωρούνται από όλους μας αυτονόητες.
Η προστασία του Περιβάλλοντος ισοδυναμεί με την προστασία της δημόσιας υγείας. Το οφείλουμε σε εμάς αλλά και στις μελλοντικές γενιές.»