Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρυσόστομος Κύπρου: Η λύση δεν θα δοθεί από «ξένα χέρια»

300 χρόνια
10 Αυγούστου 2016 / 08:38

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΦΩΤΟ & VIDEO). Εκτεταμένη αναφορά στο Κυπριακό έκανε την Τρίτη το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Κέρκυρας.΄

Σε επίτιμο δημότη Κέρκυρας αναγόρευσε τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και  Πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος ενώ του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο Κερκυραϊκής Αξιοσύνης.
Η Τελετή  Αναγόρευσης  του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στα Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Η αναγόρευση  σε Επίτιμο Δημότη του Αρχιεπισκόπου  Κύπρου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου των 300 χρόνων από την οθωμανική πολιορκία της Κέρκυρας. Πραγματοποιήθηκε ύστερα από την απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα  με την οποία, στο πρόσωπο  του, τιμάται ο πολύπαθος Κυπριακός Λαός. 

Ευχαριστώντας ο Χρυσόστομος για την τιμή προς το πρόσωπό του, σημείωσε ότι αυτή απευθύνεται στο λαό που εκπροσωπεί και κυρίως λόγω της καταγωγής του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα από την Κύπρο.

Ωστόσο στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Τουρκία αποβλέπει σε κατάργηση της κυπριακής δημοκρατίας που είναι το τελευταίο όπλο στα χέρια του κυπριακού λαού για απελευθέρωση. «Μεταφέρει εποίκους σε τεράστιους αριθμούς, επιχειρώντας να επαναλάβει την επιτυχία της στην Αλεξανδρέτα. Προετοιμάζει το έδαφος για εκφοβισμό και εκπατρισμό του λαού μας, πράγμα που εφάρμοσε επιτυχώς στην Ίμβρο και στην Τένεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Πέραν της τουρκικής κατοχής, όπως ανέφερε ο Χρυσόστομος, ο Ελληνισμός στο σύνολό του αντιμετωπίζει σήμερα μια συντονισμένη προσπάθεια να υπονομευθεί η άμυνά του, να πληγεί η ιστορική του μνήμη και η εθνική του συνείδηση. Ο Χρυσόστομος κάλεσε όλους τους Έλληνες να ενώσουν την ισχύ τους και προπάντων να μην περιμένουν τη λύση από «ξένα χέρια».

Ολοκληρώνοντας ο Χρυσόστομος ζήτησε τη συνδρομή του Αγίου Σπυρίδωνα στην απελευθέρωση του κυπριακού λαού, όπως ακριβώς βοήθησε τους Κερκυραίους πριν από 300 χρόνια να απομακρύνουν τον αλλόθρησκο εισβολέα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χρυσόστομος, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης και ο Διάκονος του Αρχιεπισκόπου Κυπριανός Κουντούρης. 

Δείτε το φωτορεπορτάζ