Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οδηγίες της Υπηρεσίας Καθαριότητας προς τους δημότες

Σκουπίδια
05 Αυγούστου 2016 / 16:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η πρόσφατη κατάληψη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και η μετέπειτα δύσκολη περίοδος καθαρισμού του Δήμου, σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση στην Κέρκυρα, ανέδειξε την άγνοια και αδιαφορία μερίδας των συμπολιτών μας ως προς την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Για την ενημέρωση των πολιτών, η υπηρεσία καθαριότητας έδωσε τις παρακάτω οδηγίες, με τη δέσμευση ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τους δημότες. 
•ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ. Απορρίπτουμε στους μπλε κάδους μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (μέταλλα, γυαλί, χαρτιά, πλαστικά) .
• Τοποθετούμε τα χαρτοκιβώτια μέσα στους κάδους και αφού πρώτα τα διπλώσουμε, συμπιέσουμε και δέσουμε, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Μειώνουμε τον όγκο των πλαστικών μπουκαλιών με συμπίεση.
 
Βγάζουμε τα σκουπίδια το βράδυ
 
• Βγάζουμε τα οικιακά απορρίμματα σε τακτικές ώρες, μεταξύ 20:00 και 23:00 και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα απορρίμματα εμπορικών καταστημάτων και γραφείων με το κλείσιμό τους και τα τοποθετούμε εντός των κάδων του Δήμου και όχι στη πρόσοψη της επιχείρησης. Τα απορρίμματα από εστιατόρια, καφετέριες κλπ που λειτουργούν μέχρι αργά, θα πρέπει να τοποθετούνται στους κάδους το αργότερο μέχρι τις 02:00 το πρωί. 
• Συσκευάζουμε τα απορρίμματα σε πλαστικές, ανθεκτικές σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες οφείλουμε να δένουμε καλά (οι σακούλες των super market δεν είναι κατάλληλες για το σκοπό αυτό).
• Τοποθετούμε τις σακούλες μέσα στους κάδους αποκομιδής και όχι έξω από αυτούς.
• Απορρίπτουμε στους μπλε κάδους μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (μέταλλα, γυαλί, χαρτιά, πλαστικά).
 
Σπάμε τα χαρτοκούρτια
 
• Τοποθετούμε τα χαρτοκιβώτια μέσα στους κάδους και αφού πρώτα τα διπλώσουμε και συμπιέσουμε, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Μειώνουμε τον όγκο των πλαστικών μπουκαλιών με συμπίεση.
• Φροντίζουμε τα καπάκια των κάδων να παραμένουν κλειστά. Είναι θέμα υγιεινής.
• Δεν εμποδίζουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων με τη στάθμευση των αυτοκινήτων μας μπροστά στους κάδους απορριμμάτων.
• Δεν μετακινούμε τους κάδους από την καθορισμένη θέση που είναι τοποθετημένοι. Δεν καταστρέφουμε τους κάδους, καθότι έτσι επιβαρύνουμε τον Δήμο με το κόστος αγοράς τους. 
• Συσκευάζουμε τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών (φύλλα, ξερά άνθη, κλαδιά κτλ.) σε πλαστικές ανθεκτικές σακούλες, οι οποίες πρέπει να είναι γερά δεμένες ή τα δένουμε σε δέματα 80 χ 80 εκ. και τα τοποθετούμε δίπλα στους κάδους αποκομιδής. Δεν τα εγκαταλείπουμε ασυσκεύαστα σε οδούς και πεζοδρόμια.
• Κλαδεύουμε τα φυτά που εξέχουν από τις περιφράξεις προς τους κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες) ώστε να μην ρυπαίνουν ή συμβάλλουν στο φράξιμο των φρεατίων ομβρίων. 
• Πετάμε τα σκουπίδια, τα χαρτάκια, τα αποτσίγαρα ή άλλα μικροαντικείμενα στα ειδικά καλάθια ή στους κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος και όχι στους δρόμους, τους κοινόχρηστους ή τους δημόσιους χώρους. Αν αυτά είναι γεμάτα, χρησιμοποιούμε τους κάδους που διαθέτουν για αυτό το σκοπό τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Εφοδιαζόμαστε με κατάλληλη συσκευή - συλλέκτη περιττωμάτων και δεν αφήνουμε τις ακαθαρσίες από τα κατοικίδια μας στο δρόμο, τα πάρκα ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.
 
Όχι στρώματα & σαλονάκια
 
• Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα κτλ.) στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρου. Τα πηγαίνουμε στο ΧΥΤΑ
• Δεν πετάμε τα απορρίμματα μας σε ακάλυπτους χώρους, όπως οικόπεδα, πάρκα, άλση κ.λ.π. Διατηρούμε καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών μας. Περιφράζουμε τα οικόπεδά μας, τα διατηρούμε πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα και προβαίνουμε σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωσή τους.
 
Δεν "πετάμε" οχήματα
 
• Δεν εγκαταλείπουμε το όχημά μας στο οδόστρωμα, σε δημόσιο ή δημοτικό κοινόχρηστο χώρο ή ακάλυπτη ξένη ιδιοκτησία, πριν επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου .
• Δεν επιτρέπεται τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης (οστά, μη βρώσιμα εντόσθια, αίμα, λίπη, τεμάχια κρέατος κλπ) που προκύπτουν από σφαγεία, εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, και πολυκαταστήματα τροφίμων, να διατίθενται ανεξέλεγκτα σε κάδους του Δήμου. Οι κλάδοι προορίζονται για συνήθη οικιακού τύπου απόβλητα. Τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης είναι ειδικά απόβλητα και πρέπει να οδηγούνται με ευθύνη των παραγωγών τους σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης (μεταποίησης) τέτοιων υποπροϊόντων.
• Δεν επιτρέπεται η απόρριψη υπολειμμάτων οπωροπωλείων, καφασιών, τελάρων κλπ χύδην.  Τα υπολείμματα αν είναι σε μικρές ποσότητες θα τοποθετούνται σε σακούλες και μέσα στους κάδους. Μεγαλύτερες ποσότητες, καφάσια, τελάρα κλπ συσκευασίες να δεματοποιούνται και να οδηγούνται στο ΧΥΤΑ
 
Σακούλες με ονοματεπώνυμο
 
•Τα κάθε είδους καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», στα οποία παρατηρείται μεγάλη παραγωγή κάθε μορφής απορριμμάτων (οργανικών ουσιών, συσκευασιών κ.τ.λ..), οφείλουν να συσκευάζουν σε ειδικούς σάκους τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα (κρέατα, κόκαλα, ψάρια, υπολείμματα τροφών κ.τ.λ.), να κλείνουν καλά τις σακούλες και να τα τοποθετούν μέσα στα μέσα μηχανικής αποκομιδής το πολύ μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη αποκομιδή. 
Οι υπεύθυνοι αυτών των καταστημάτων υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με σάκους απορριμμάτων οι οποίοι να φέρουν το όνομα του καταστήματος-επιχείρησης. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η εναπόθεση απορριμμάτων ή συσκευασιών έξω από τους κάδους ή τα άλλα μέσα προσωρινής αποθήκευσης και ιδιαιτέρως των ευπαθών και όσων αλλοιώνονται εύκολα. 
• Δεν επιτρέπεται η ρύπανση των πεζοδρομίων και του κοινόχρηστου χώρου από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς υπάλληλοι σύρουν τις σακούλες απορριμμάτων κουζίνας μέχρι τους πλησιέστερους κάδους. Η μεταφορά των απορριμμάτων να γίνεται με κατάλληλο καρότσι μεταφοράς. 
 
Για τα μπάζα
 
• Δεν επιτρέπεται η απόρριψη υλικών ανακαινίσεων κλπ οικοδομικών υλικών στους κάδους. Είναι εσκεμμένη ενέργεια. Δημιουργούνται βλάβες στους κάδους και τα οχήματα αποκομιδής. 
• Κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, δεν εναποθέτουμε στα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα υλικά οικοδομών χωρίς την κατάλληλη συσκευασία. Φροντίζουμε για την απομάκρυνση τους με δικά μας μέσα, όπως με την τοποθέτηση ειδικής σκάφης κατόπιν άδειας.