Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος Τεμπλονίου ζητά να ενταθούν τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας

Σύλλογος Τεμπλονίου
06 Απριλίου 2020 / 07:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Υπό την απειλή του ιού COVID-19, αντιλαμβάνεται κανείς, περισσότερο από ποτέ, τη σπουδαιότητα διασφάλισης της δημόσιας υγείας,

καθήκον τόσο της πολιτείας μέσω των δημόσιων δομών της, όσο και των ευσυνείδητων και ευαισθητοποιημένων πολιτών της» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τεμπλονίου. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος οι εργασίες αποκατάστασης των κυττάρων έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα να παραμένουν άθαφτα απορρίμματα. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, γεγονός που επιβάλλει την συνεχή απολύμανση και τον κατάλληλο εξοπλισμό με μέτρα αυτοπροστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου: 
 
«Σε περίοδο σαν κι αυτή, που ζούμε υπό την απειλή του ιού COVID-19, αντιλαμβάνεται κανείς, περισσότερο από ποτέ, τη σπουδαιότητα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, καθήκον τόσο της πολιτείας μέσω των δημόσιων δομών της, όσο και των ευσυνείδητων και ευαισθητοποιημένων πολιτών της.

Για τα μέλη και τους φίλους-αρωγούς του σωματείου μας, η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν, είναι και θα συνεχίζει να είναι αυτοσκοπός της δράσης μας, αφού μέσω των πολυετών αγώνων μας ζητάμε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο «ΧΥΤΑ» Τεμπλονίου Κέρκυρας, τονίζοντας επανειλημμένως ότι αποτελεί υγειονομική βόμβα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία, όχι μόνο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά όλων των κατοίκων της Κέρκυρας. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υπεδάφους δεν περιορίζεται, αλλά εξαπλώνεται σ’ ολόκληρο το νησί.

Η κατάσταση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οξύνεται ακόμη περισσότερο σε περιόδους σαν κι αυτή, όπου τόνοι σκουπιδιών στην επιφάνεια των οποίων επιβιώνει ο ιός για μέρες, παραμένουν άθαφτοι, τόσο στα παλιά κύτταρα, όπου η αποκατάστασή τους αδικαιολογήτως έχει σταματήσει εδώ και καιρό, όσο και στο χώρο του δεματοποιητή, αφού, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, η μειωμένη δυναμικότητα του δεν επιτρέπει τη δεματοποίηση του συνόλου των ημερήσιων εισερχόμενων απορριμμάτων στο «ΧΥΤΑ». Μιλάμε δηλαδή για δύο ανοιχτές πληγές, στις οποίες επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κυρίως για τους εργαζόμενους της διαχείρισης απορριμμάτων, που ενέχουν άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσής τους από τον ιό.

Καθήκον, λοιπόν, και ευθύνη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Π.Ι.Ν., μέσω τον αρμόδιων φορέων της, ειδικά την κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας, αποτελεί η συνεχής απολύμανση των κάδων, ο εξοπλισμός των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων με τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας (γάντια, μάσκες κλπ), η συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης των παλιών κυττάρων, με αυστηρή τήρηση των όρων της μελέτης του έργου, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα, καθώς και η δεματοποίηση του συνόλου των εισερχόμενων απορριμμάτων στο «ΧΥΤΑ» ώστε να εξασφαλιστεί ότι τούτα δεν παραμένουν εκτεθειμένα. Ενώ διατηρούμε πολλά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη μεταφορά των απορριμάτων στην Κοζάνη, με το οικόπεδο των αδελφάτων δεδομένου ότι οι Π.Π.Δ. έχουν ήδη λήξει και με την εφαρμογή ενός σχεδιασμού ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, μονάδα επεξεργασίας κλπ).

Ευχή όλων μας είναι να βγούμε σύντομα από την πανδημία αυτή και να είμαστε ενωμένοι, όπως σήμερα, στους μελλοντικούς αγώνες, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα μας να ζούμε σε μία Κέρκυρα καθαρή, που θα ανακυκλώνει και θα επεξεργάζεται ορθά τα απορρίμματά της.

Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, που συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω πανδημίας για την αποκομιδή των απορριμμάτων μας, καθώς και στους εργαζόμενους της διαχείρισης των απορριμάτων εντός «ΧΥΤΑ» που εργάζονται υπό τις άθλιες συνθήκες του χώρου, μέσα στο χύδην εκτεθειμένο σκουπίδι, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ενώ την ίδια στιγμή ρισκάρουν τη δικιά τους, αφού ο κίνδυνος επιμόλυνσής τους είναι αυξημένος δεδομένου ότι έρχονται σε απευθείας επαφή με τα απορρίμματα».