Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοτικά Πράσινα Σημεία προτείνει το Παρατηρητήριο για την Κέρκυρα

Παρατηρητήριο
02 Απριλίου 2020 / 08:22

«Οι δραματικές μέρες που ζούμε είναι ίσως η ευκαιρία μας για μια αναθεώρηση του τρόπου ζωής, αλλά και μια νέα προοπτική διαχείρισης αυτού που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «τουριστικό προϊόν», θέτοντας έως προτεραιότητα την υγεία και την αειφορία, για τον τόπο και τους κατοίκους του»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να πληροφορήσει τους πολίτες για την όσο το δυνατόν σωστότερη και ασφαλέστερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, εξέδωσε το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το ξέσπασμα της πανδημίας του covid 19 έχει στρέψει το ενδιαφέρον και την ανησυχία όλων μας στα θέματα υγείας και οικονομίας που προκαλεί η απρόσμενη  υγειονομική κρίση.

Όπως είναι αναμενόμενο, προβλήματα της καθημερινότητας που έως πρόσφατα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον και την ανησυχία μας, όπως το θέμα των απορριμμάτων, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Ωστόσο, ως Παρατηρητήριο, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις: Εν μέσω της πανδημίας, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Υλικά προστασίας (γάντια ,μάσκες) δεν ανακυκλώνονται ενώ άτομα που νοσούν θα πρέπει να αποφεύγουν την απόρριψη ανακυκλώσιμων στο σύνολο τους.

Οι σακούλες θα πρέπει να γεμίζονται έως τα 2/3 της χωρητικότητας τους, να  δένονται στεγανά και να μην αφήνονται έξω από τους κάδους.

Εν μέσω πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας είναι από τους πιο απαραίτητους αλλά και τους πιο εκτεθειμένους στον ιό εργαζόμενους. Οι υπηρεσίες καθαριότητας θα πρέπει να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα  προστασίας έτσι ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να μη βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πολίτες και υπηρεσίες να συνεργαστούν ακολουθώντας όλες τις επίσημες οδηγίες διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι  επικίνδυνη πρακτική και λυπηρό το θέαμα των τελευταίων ημερών, όπου πλαστικά γάντια και μάσκες (πιθανώς μολυσμένα) βρίσκονται πεταμένα στο δρόμο.

Αν και οι Πράσινες Γωνιές έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους, είναι σημαντικό να συνεχίζουμε το διαχωρισμό, για να διατηρήσουμε τη συνήθεια της Διαλογής στην Πηγή, που με τόση προσπάθεια αποκτήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Προτείνουμε  οι δήμοι να δημιουργήσουν άμεσα  έστω και από ένα δημοτικό Πράσινο Σημείο, έτσι ώστε οι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας να συνεχίσουν αυτό που με τόση επιτυχία κάνουν εδώ και καιρό Η απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων, λόγω και της μείωσης παραγωγής,δεν πρέπει να μας αποσπά από το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης που αντιμετωπίζει το νησί μας, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης έχουν σταματήσει, η δεματοποίηση είναι προβληματική, τα απορρίμματα, δεματοποιημένα και μη, συνεχίζουν να συσσωρεύονται, η ΠΠΔ  για το οικόπεδο των αδελφάτων έχει λήξει, ενώ άγνωστη είναι η πορεία της αποφασισμένης μεταφοράς στην Κοζάνη.

Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το  τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη κατασκευή της ΜΕΑ. Φαίνεται ότι η λύση του θέματος των απορριμμάτων μετατίθεται σε κάποιο μακρινό μέλλον ενώ η Διαλογή στην Πηγή πέφτει κι αυτή θύμα του κορωνοϊού, αν όχι της ολιγωρίας των διοικούντων.

Η διαφαινόμενη  δραματική  μείωση της τουριστικής  κίνησης είναι λογικό να απασχολεί όλους και ειδικά τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο, θεωρούμε ότι συγχρόνως δίνει μια ευκαιρία ενός σωστού και σε βάθος σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων έτσι ώστε η επόμενη μέρα να βρει τον τόπο μας έτοιμο να προχωρήσει σε ένα πρωτοπόρο μέλλον.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η υγειονομική απειλή που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή λόγω του covid 19 έρχεται να προστεθεί στην χρόνια υγειονομική  βόμβα που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας εξ αιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων και της υποβάθμισης του περιβάλλοντας.

Οι δραματικές μέρες που ζούμε είναι ίσως η ευκαιρία μας για μια αναθεώρηση του τρόπου ζωής, αλλά και μια νέα προοπτική διαχείρισης αυτού που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «τουριστικό προϊόν», θέτοντας έως προτεραιότητα την υγεία και την αειφορία, για τον τόπο και τους κατοίκους του».