Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρες δημάρχων με τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για τις αυξήσεις στα τιμολόγια των σκουπιδιών

εργοστάσιο σκουπιδιών
01 Απριλίου 2020 / 11:59
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η ώρα του λογαριασμού της ΣΔΙΤ χρηματοδότησης του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, ήλθε. Και προκαλεί τις αντιδράσεις δημάρχων, που καταλαβαίνουν καλά ότι η όποια αύξηση του εισιτηρίου/τόνο θα μετακυλίσει υποχρεωτικά στα ανταποδοτικά τέλη.

Προς το παρόν οι αντιδράσεις περιορίζονται επί της διαδικασίας. Είναι όμως ενδεικτικές.
Μόλις την Τετάρτη, 1 Απριλίου, επτά δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ιωαννίνων με επιστολή τους επιτιμούν τον πρόεδρο και το δ.σ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για «την επιμονή τους να προχωρήσουν σε διαδικασία αναπροσαρμογής των τελών» και μάλιστα με απόφαση που θα ληφθεί δια περιφοράς ή τηλεδιάσκεψης, διαδικασία που τους βρίσκει αντίθετους.
Προχωράνε ακόμα περισσότερο επισημαίνοντας ότι «η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ουδεμία σχέση έχει με την τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα του Αναγκαστικού Συνδέσμου».
Ζητείται η αναθεώρηση των ασφυκτικών προθεσμιών, που προτείνονται από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι ηπειρώτες δήμαρχοι, Γιαννίων, Μ. Ελισάφ, Ζαγορίου, Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου, Κ. Τζαφέας, Δωδώνης, Χρ. Ντακαλέτσης, Ζίτσας, Μ. Πλιάκος, Βορείων Τζουμέρκων, Γ. Σεντελές και Πωγωνίου, Κ. Καψάλης.
Είχε προηγηθεί η από 26/3 επιστολή του προέδρου του δ.δ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, Ν. Καλαντζή, με την οποία ζητείται εντός 30 ημερών η απόφαση των δημοτικών συμβουλίων επί των νέων τιμολογιακών δεδομένων όσον αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Και συγκεκριμένα, «Το χρονικό περιθώριο για την παροχή γνώμης από τα Δημοτικά σας Συμβούλια επί των σχεδίων του Κανονισμού Τιμολόγησης αλλά και του σχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος, ορίζεται σε τριάντα ημέρες από την αποστολή της ως άνω σχετικής επιστολής μας, κατ' εφαρμογή των κείμενων διατάξεων .
Μετά το πέρας της ως άνω προθεσμίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα μας, θα συγκληθεί όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, για την συζήτηση και ψήφιση του Κανονισμού Τιμολόγησης και του Τεχνικού Προγράμματος».
Όσοι ήλθαν σε επαφή με την οργάνωση της Ηπείρου στη διαχείριση των σκουπιδιών, που προβλήθηκε ως υπόδειγμα για τον συνολικό, ελληνικό χώρο, διείδαν τις αντιθέσεις ανάμεσα στις οικονομικές ανάγκες και επιδιώξεις του ιδιωτικής διοίκησης και εν πολλοίς χρηματοδότησης εργοστασίου και των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής του υπολείματος, που είναι δημοτικές. Σχέδιο δυο ταχυτήτων, οι διαφορές των οποίων ήταν αναμενόμενο ότι θα εκδηλωθούν κατά την άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.