Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απειλή για τον τουρισμό και την απασχόληση, λέει ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

τουρισμός
01 Απριλίου 2020 / 10:31

Σε αναθεωρημένη του πρόβλεψη ανεβάζει κατακόρυφα το “κόστος” για την τουριστική αγορά, σημειώνοντας πως η πανδημία θα οδηγήσει φέτος σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30%, ενώ την ίδια ώρα η μείωση των εσόδων υπολογίζεται στα 300- 450 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εσόδων το 2019.

ΑΘΗΝΑ. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στις 6 Μαρτίου ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είχε προβεί σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη πρόβλεψη για τις απώλειες στην ταξιδιωτική βιομηχανία λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Εκτιμούσε τότε πως ο αριθμός των τουριστών σε όλον τον κόσμο θα μειωνόταν από 1 έως και 3% φέτος λόγω της πανδημίας, όταν οι αρχικές φετινές προβλέψεις, προ της εξάπλωσης, έκαναν λόγο για άνοδο κατά 4%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η μείωση αυτή μεταφραζόταν σε μια απώλεια 30-50 δισ. δολαρίων από τις τουριστικές δαπάνες.
Σήμερα, οι εκτιμήσεις του Π.Ο.Τ. είναι τελείως διαφορετικές. Σε αναθεωρημένη του πρόβλεψη ανεβάζει κατακόρυφα το “κόστος” για την τουριστική αγορά, σημειώνοντας πως η πανδημία  θα οδηγήσει φέτος σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30%, ενώ την ίδια ώρα η μείωση των εσόδων υπολογίζεται στα 300- 450 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εσόδων το 2019.
Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Π.Ο.Τ. Zurab Pololikashvili, ο Τουρισμός είναι από τους κλάδους που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε όλους τους οικονομικούς τομείς και στόχος είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση. Τόνισε πως ακόμη είναι νωρίς για να δοθεί η πλήρης εικόνα των επιπτώσεων, είναι όμως δεδομένο ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν. Περίπου το 80% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και ο κλάδος έχει ηγετικό ρόλο στην απασχόληση ειδικά στις γυναίκες και τους νέους.
Πρόκειται για κατάσταση πρωτόγνωρη στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας. Το 2009 με την παγκόσμια οικονομική κρίση οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 4% ενώ η επιδημία του SARS είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.