Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσιόδρας: «Κανείς δεν έχει ακόμα ανοσία στον Covid19»

Τσιόδρας Σωτήρης
27 Μαρτίου 2020 / 16:21

«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από διεθείς φορείς. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι΄ αυτή τη φάση της επιδημίας...» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας

ΑΘΗΝΑ.  Ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, η οποία σήμερα (27/3) έκλεισε τα σύνορά της, καθώς υπάρχει φόβος για δέυτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή, όπου ανακοίνωσε πως οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι πλέον 28 και τα συνολικά κρούσματα 966.

«Κανείς δεν έχει ανοσία στη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν...», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας παράλληλα πως «είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 40.000.000...»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ακόμα πως:

«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται... Μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς». Αναφέρθηκε επίσης στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κορωνοϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ' όλους μας».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορωνοϊού λέγοντας πως:

«Σ’ αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς», κατέληξε ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου την Παρασκευή 27 Μαρτίου.